Je leest:

Kinderlijke kwetsbaarheid

Kinderlijke kwetsbaarheid

Auteur: | 4 mei 2007

Helemaal gelukkig, de wereld aan kunnen en drie dagen later wegkruipen voor diezelfde wereld. Manische-depressiviteit is erg lastig voor de patiënt en zijn omgeving. Manon Hilligers laat in haar promotieonderzoek zien dat kinderen met bipolaire ouders extra kwetsbaar zijn voor deze ziekte.

Het ene moment ben je een grote explosie van energie en briljante ideeën. Je sluit je op in je creatieve wereld die geen honger of slaap kent. Het volgende moment stort je in, heb je nergens meer zin in en lig je twee weken lang op bed de dag door te komen met staren naar het plafond. Manische-depressiviteit. Vele beroemde kunstenaars hebben het gehad: Dali en Van Gogh, Virgina Woolf en Kurt Cobain.

Muzikant Kurt Cobain leed aan een bipolaire stoornis. Tijdens zijn manische perioden schreef hij vele boeiende songteksten.

Wanneer je manisch-depressief bent, wisselen lusteloze en energieke periodes zich af met momenten waarin je normaal functioneert. Hoe je je voelt, kan dus in korte tijd erg verschillen. Voor jezelf en je directe omgeving is dit een hele opgave. Ongeveer 1 à 2 procent van de Nederlandse bevolking leidt aan deze ziekte, die ook wel bipolaire stoornis genoemd wordt. Meestal krijg je de eerste symptomen als jong volwassenen tussen 15 en 25 jaar.

Familieziekte

Waarom sommigen de ziekte krijgen is niet bekend. Onderzoekers weten wel al langer dat genetische aanleg een rol speelt. De directe familieleden van iemand met een bipolaire stoornis hebben dus grotere kans om ook manisch-depressief te worden. Promovendus Manon Hilligers onderzocht daarom de kinderen van bipolaire patiënten om meer te weten te komen over de ontwikkeling van deze stoornis. Ze nam bloed af bij de kinderen en liet ze uitgebreid psychologisch testen.

Als een van de ouders manisch-depressief is, lopen kinderen een hoog risico om ook ernstige problemen te krijgen met emoties en stemmingen, aldus Hilligers. Meestal in de vorm van een bipolaire stoornis, net zoals hun ouders. Stressvolle levensgebeurtenissen, zoals het overlijden van een huisdier of een verhuizing, vergroten dit risico. Ook schildklierafwijkingen, waardoor je hormonen niet meer in balans zijn, geven een extra kwetsbaarheid voor manisch-depressiviteit. Opvallend was dat de meeste kinderen die een bipolaire stoornis hadden ontwikkeld, als eerste een depressieve periode meemaakte. Depressie kan dus gemakkelijk omslaan in een manische periode als er een genetische kwetsbaarheid is .

Ouders geven hun kind een kwetsbaarheid mee als ze zelf manisch-depressief zijn.

Stiekem rondlopen

Wanneer heb je nu een bipolaire stoornis of heb je last van meer onschuldige stemmingswisselingen? Aangezien de ziekte zich meestal openbaart wanneer er in je lichaam vele hormonale veranderingen zijn, is het heel moeilijk een juiste diagnose te stellen. Je bent een lastige puber, hebt menstruatieverdriet, bent verliefd of je hebt moeite op jezelf te gaan wonen. Vaak zijn er vele redenen te bedenken. Dit alles zorgt ervoor dat je meestal lang met klachten rondloopt. Hilligers pleit er dan ook voor dat kinderen van manisch-depressieve ouders zorgvuldig gevolgd worden in hun ontwikkeling en op tijd getest worden. Zo kan een genetische kwetsbaarheid er juist voor zorgen dat je misschien sneller de juiste behandeling krijgt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 mei 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.