Je leest:

Kilauea braakt weer lava

Kilauea braakt weer lava

Auteur: | 4 juni 2004

De Kilauea vulkaan op Hawaii is na een jaar van relatieve rust weer actief. Sinds afgelopen zondag stromen grote hoeveelheden lava uit de Pu`u `O`o krater naar zee, om daar sissend en stomend nieuw land te vormen.

De vulkanologen op Hawaii kunnen weer een nieuw streepje zetten op Kilauea’s kerfstok. De huidige eruptie van de 1277 meter hoge Kilauea vulkaan duurt al 21 jaar en heeft 61 perioden van verhevigde activiteit gekend. Volgens het Hawaiiaans vulkaanonderzoek werd de afgelopen vijf eeuwen nooit eerder zoveel lava afgezet aan de oostzijde van de vulkaan. De huidige activiteit nog niet eens meegerekend is al 220 hectare land op de zee veroverd. Tot september 2002 werd 110 km2 land bedekt met 2,3 km3 lava. Daarbij werden bijna tweehonderd gebouwen en bouwsels vernietigd en meer dan 13 kilometer snelweg werd bedekt onder een lavalaag die op sommige plaatsen 25 meter dik is.

De nieuwe activiteit levert spectaculaire beelden op. Links: de gloeiend hete lava stroomt in zee om daar begeleid door stoomexplosies af te koelen en nieuw land te vormen. Rechts: onderzoekers maakten afgelopen woensdag (2 juni) foto’s van het uitdijende land. Beeld: Hawaiian Volcano Observatory

Vereenvoudigde doorsnede (niet op schaal) van de Kilauea toont de oorsprong van de lava die op vanuit de Pu`u `O`o opening aan de oostzijde van de vulkaan naar zee stroomt. Gesmolten gesteente vloeit uit het magma reservoir onder de caldera over een afstand van ongeveer 20 km naar Pu`u `O`o, waar het als lava aan de oppervlakte komt. Dit stroom over het land of via een systeem van lava buizen nog eens 10-11 km naar zee. Beeld: Hawaiian Volcano Observatory

Weergave van de activiteit van Kilauea sinds 1983. Beeld: Hawaiian Volcano ObservatoryKlik op de kaart voor een grotere versie.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.