Je leest:

Katholieke seksles

Katholieke seksles

De overheid gaat filmpjes op YouTube zetten om allochtonen voor te lichten over seks. Tot in de jaren zeventig kregen katholieken thuis privévoorlichting van meneer pastoor.

Een nu tachtigjarige Limburger herinnert zich nog goed dat hij en z’n vrouw toen ze in 1954 trouwden op gesprek moesten bij een “heel oud pastoortje”. Die zei: “En denk er goed aan, er mag geen druppeltje verloren gaan!”. “We waren allebei ontzettend blij toen dat achter de rug was”, aldus de tachtigjarige.

Ook na het huwelijk kwam de pastoor regelmatig op huisbezoek om te vragen hoe het stond met de gezinsuitbreiding. God had het huwelijk namelijk bedoeld om zoveel mogelijk nageslacht te produceren. Seks was binnen het huwelijk verplicht en er buiten verboden.

Grote gezinnen waren het ideaal. Daarom liet de katholieke Bond voor Groote Gezinnen in 1938 de film Levensgang maken. Ruim 25.000 bezoekers kregen teksten te horen als: “Een krachtbron is het groot gezin, vol ondernemingslust en levenswarmte, en de muziek van hongerige kindermagen.”

De meesten katholieken luisterden braaf en gingen maar door met kinderen krijgen. Pas toen bisschop Bekkers in 1963 op de televisie zei dat de gezinsomvang “een gewetenszaak van gehuwden” was, waar geestelijken zich niet mee hadden te bemoeien, gingen ze massaal aan de pil. Die had een jaar eerder haar intrede gedaan en werd ook wel “iets lekkers van Bekkers” genoemd. De grote gezinnen verdwenen als sneeuw voor de zon. Hopelijk heeft het “snoep van YouTube” ook een dergelijk effect op het aantal tienerzwangerschappen en op seksueel overdraagbare aandoeningen bij allochtonen.

Dit artikel is een publicatie van Anno.
© Anno, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 juli 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.