Tumoren maken een verbinding met de bloedbaan om zichzelf te voorzien van zuurstof en andere benodigde voedingsstoffen. Zonder deze stoffen is de tumor niet in staat om verder te groeien. Het eiwit VEGF stimuleert de groei van bloedvaten en is daarom een belangrijke pion in het ontwikkelen van tumorgroei. Avastin remt VEGF waardoor bloedvaten minder goed zullen groeien en de tumor zich minder snel uitbreidt.
Een tumor in de dikke darm. Bron: KWF Kankerbestrijding
Barrière
Maar VEGF heeft nog een andere functie. Het eiwit beschermt namelijk cellen die tussen de hersenen en het ruggenmerg in zitten. Deze cellen zijn gespecialiseerd in het vormen van een scheiding tussen deze twee gebieden. Dit voorkomt dat vloeistof vanuit het ruggenmerg in de hersenen kan lekken. Wanneer Avastin de werking van VEGF remt, verzwakt deze barrière. In sommige gevallen gaan de cellen zelfs helemaal kapot. Vloeistof kan nu wel in de hersenen lekken, met bovengenoemde bijwerkingen tot gevolg.
Het eiwit VEGF beschermt cellen die tussen de hersenen en het ruggenmerg zitten. Daardoor ontstaat een barrière. Avastin remt VEGF waardoor vloeistof vanuit het ruggenmerg in de hersenen kan lekken. Dit veroorzaakt bijwerkingen als hoofdpijn, troebel zicht en zwellingen in de hersenen.
Onderzoekers ontdekte dit mechanisme bij muizen. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Journal of Experimental Medicine. De onderzoekers gaan er vanuit dat bij mensen ongeveer hetzelfde aan de hand zal zijn. Verder onderzoek is nodig om dit te kunnen bevestigen. Ook moet nog duidelijk worden hoe het kan dat slechts een klein aantal patiënten bijwerkingen ondervindt bij het gebruik van Avastin. In de komende jaren hopen zij dit verder op te helderen.
Zie ook:
- De fundamenten van darmkanker te lijf (Kennislinkartikel van Cicero)
- Aspirine tegen darmkanker (Kennislinkartikel van Cicero)
- Spinazie neutraliseert biefstuk (Kennislinkartikel van Wageningen UR)
- Darmgezondheid en de invloed van darmbacteriën (Kennislinkartikel ism NIBI)
- Licht als kankerbestrijder (Kennislinkartikel van Cicero)
- Doelwit: darmkanker (Kennislinkartikel van Cicero)
- Nieuw licht op warboel in kankercellen (Kennislinkartikel van Cicero)