Je leest:

Kankerremmer heeft bijwerkingen

Kankerremmer heeft bijwerkingen

Auteur: | 12 februari 2008

Bij een klein aantal patiënten geeft het anti-kanker middel Avastin nare bijwerkingen. Voorkomende klachten zijn onder andere hoofdpijn en troebel zicht. Maar in sommige gevallen kan behandeling met Avastin zelfs leiden tot zwelling in de hersenen met fatale gevolgen. Het middel wordt gebruikt in combinatie met chemotherapie bij de behandeling van darmkanker. Waarom de bijwerkingen maar bij een aantal mensen optreden, is nog niet bekend.

Tumoren maken een verbinding met de bloedbaan om zichzelf te voorzien van zuurstof en andere benodigde voedingsstoffen. Zonder deze stoffen is de tumor niet in staat om verder te groeien. Het eiwit VEGF stimuleert de groei van bloedvaten en is daarom een belangrijke pion in het ontwikkelen van tumorgroei. Avastin remt VEGF waardoor bloedvaten minder goed zullen groeien en de tumor zich minder snel uitbreidt.

Een tumor in de dikke darm. Bron: KWF Kankerbestrijding

Barrière

Maar VEGF heeft nog een andere functie. Het eiwit beschermt namelijk cellen die tussen de hersenen en het ruggenmerg in zitten. Deze cellen zijn gespecialiseerd in het vormen van een scheiding tussen deze twee gebieden. Dit voorkomt dat vloeistof vanuit het ruggenmerg in de hersenen kan lekken. Wanneer Avastin de werking van VEGF remt, verzwakt deze barrière. In sommige gevallen gaan de cellen zelfs helemaal kapot. Vloeistof kan nu wel in de hersenen lekken, met bovengenoemde bijwerkingen tot gevolg.

Het eiwit VEGF beschermt cellen die tussen de hersenen en het ruggenmerg zitten. Daardoor ontstaat een barrière. Avastin remt VEGF waardoor vloeistof vanuit het ruggenmerg in de hersenen kan lekken. Dit veroorzaakt bijwerkingen als hoofdpijn, troebel zicht en zwellingen in de hersenen.

Onderzoekers ontdekte dit mechanisme bij muizen. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Journal of Experimental Medicine. De onderzoekers gaan er vanuit dat bij mensen ongeveer hetzelfde aan de hand zal zijn. Verder onderzoek is nodig om dit te kunnen bevestigen. Ook moet nog duidelijk worden hoe het kan dat slechts een klein aantal patiënten bijwerkingen ondervindt bij het gebruik van Avastin. In de komende jaren hopen zij dit verder op te helderen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.