Je leest:

Jules Verne klaar voor ISS-koppeling

Jules Verne klaar voor ISS-koppeling

Na twee succesvolle ‘demonstratiedagen’ is ESA’s Automated Transfer Vehicle (ATV) Jules Verne klaar voor de aankoppeling met het internationale ruimtestation ISS op donderdag 3 april.

Op 29 maart naderde het onbemande ruimtevrachtschip Jules Verne het ISS tot 3,5 kilometer. Bij deze manoeuvre werd gebruik gemaakt van GPS ontvangers op het ATV én de Russische servicemodule Zvezda. ATV functioneerde prima en werd aan het eind van de eerste demonstratiedag vanuit het ATV Control Centre in Toulouse, Frankrijk, teruggestuurd naar zijn parkeerbaan.

ATV Jules Verne gezien vanuit het Russische servicemodule Zvezda. bron: ESA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Optische sensoren

Gisteren naderde Jules Verne het koppelstuk van Zvezda tot zelfs elf meter. Daarbij werd voor het eerst gebruik gemaakt van optische sensoren, de in Europa ontwikkelde Videometer technologie. Ook dit systeem werkte foutloos; het bewijs dat het ATV zich volledig autonoom naar het ISS kan manoeuvreren.

Missieleiders in het ATV Control Centre konden het vrachtschip specifieke opdrachten geven. Bijvoorbeeld ‘wachten’, ‘terugtrekken’ en ‘herstarten’. Deze commando’s worden bij de koppeling alleen gebruikt als onvoorziene omstandigheden optreden in het automatische geleidesysteem.

ATV Control Centre in Toulouse, tijdens demonstratiedag 2. bron: ESA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

“Terugtrekken”

Ook de ISS-bemanning speelde een actieve rol tijdens de tweede demonstratiedag. Toen Jules Verne het elf meterpunt had bereikt, kregen de astronauten aan boord de instructie om het commando ‘terugtrekken’ te geven, waarna het ATV zich terugtrok tot negentien meter. Vervolgens ‘vertelde’ de bemanning het ATV om terug te gaan naar een veilige locatie, verder van het ruimtestation.

“ATV was tijdens de demonstratiedagen ronduit indrukwekkend”, aldus ESA’s ATV projectmanager John Ellwood. “En het was indrukwekkend om te zien hoe de staf van het controlecentrum in Toulouse en de controlecentra in Houston en Moskou samenwerkten. De demonstratiedagen waren een perfecte generale repetitie voor de koppeling van donderdag.” De koppeling met het internationale ruimtestation staat gepland voor 16:41 uur Nederlandse tijd.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.