Je leest:

Jules Verne aangekoppeld

Jules Verne aangekoppeld

Auteur: | 4 april 2008

Het onbemande Europese vrachtschip ‘Jules Verne’ is succesvol aangekoppeld aan ruimtestation ISS. ESA’s eerste automated transfer vehicle heeft 4,6 ton voorraden voor het ISS aan boord.

Op 3 april koppelde het eerste onbemande vrachtschip (ATV) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan het ruimtestation ISS. ‘Jules Verne’ werd op 9 maart gelanceerd en bracht de afgelopen maand door met zorgvuldige tests om de automatische nadering, verwijdering en koppeling aan het station uit te proberen. Vanaf 39 kilometer afstand kroop het vrachtschip gisteren in een aantal etappes naar het station. De boordcomputer gebruikte GPS en videobeelden om te mikken op de koppeling met het ISS en loodste de ATV zonder problemen naar het station.

Het eerste Automated Transfer Vehicle van de Europese ruimtevaartorgansatie ESA meert compleet zelfstandig aan bij het internationale ruimtestation ISS. De ‘Jules Verne’ heeft 4,6 ton voorraden voor het ISS aan boord. bron: ESA.

Manuscripten

In het vrachtruim van ‘Jules Verne’ ligt naast voedsel, kleding, drinkwater en brandstof ook twee kostbare originele teksten van schrijver Verne zelf. Deze eerste ATV vervoerde 4,6 ton materiaal naar het ISS, maar toekomstige schepen krijgen 7,4 ton voorraden mee. ESA bouwt nog drie van de onbemande vrachtschepen. Na aankomst bij het ISS worden die telkens leeggehaald en in de loop van maanden gevuld met afval. Eenmaal volgeladen koppelen de ATVs af en storten ze in de oceaan. Tot die tijd wordt de motor van het vrachtschip gebruikt om de baan van het ISS te corrigeren. De ontwikkeling van de ATVs kostte ESA 1,3 miljard euro.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.