Je leest:

Jongste supernovarest gevonden

Jongste supernovarest gevonden

Auteur: | 15 mei 2008

Uit onderzoek door een internationaal team van sterrenkundigen blijkt dat de laatste supernova-explosie in ons Melkwegstelsel niet 340 jaar geleden plaatsvond, maar hooguit 150 jaar geleden. Dat volgt uit nieuwe waarnemingen van supernovarest G1.9+0.3 met behulp van de Very Large Array-radiotelescoop in de VS.

Een supernovarest bestaat uit gaswolken die door een ontplofte ster zijn uitgestoten: als je maar lang genoeg wacht, kun je hem groter zien worden. Door waarnemingen van G1.9+0.3 uit 1985 en 2008 met elkaar te vergelijken, is nu vastgesteld dat dit object in die 23 jaar ongeveer vijftien procent in omvang is toegenomen.

Opname van de jongste supernovarest in ons melkwegstelsel, G1.9+0.3. De uitdijende gaswolk is het overblijfsel van een zware ster die hooguit 150 jaar geleden ontplofte. Door stofwolken tussen de supernova en de aarde was de ontploffing niet zichtbaar.

Terugrekenend in de tijd betekent dit dat de ontploffing van de ster 140 tot 150 jaar geleden moet hebben plaatsgevonden. Daarmee is G1.9+0.3 verreweg de jongste supernovarest in ons Melkwegstelsel. Daarmee rijst de vraag waarom destijds geen opvallend heldere ster aan de hemel is gezien. Welnu, de ontplofte ster bevond zich niet ver van het melkwegstelsel en ging schuil achter grote hoeveelheden gas en stof.

Meer over supernovas

Dit artikel is een publicatie van Astronieuws.
© Astronieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 mei 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.