Je leest:

Jeugd vaker slachtoffer van cyberpesten dan gedacht

Jeugd vaker slachtoffer van cyberpesten dan gedacht

De eerste onderzoeksresultaten van een grootschalig onderzoek naar cyberpesten laten zien dat 24% van de basisschoolleerlingen en bijna 1 op de 5 brugklassers het slachtoffer is van pesten via MSN en SMS. 16% van de leerlingen geven toe zelf te pesten.

Pesten via internet en sms’jes komt onder kinderen uit groep 8 en brugklas met grote regelmaat voor. Ouders onderschatten zowel het online-pestgedrag van hun kind als het gepest worden. Dat zijn enkele van de eerste conclusies van het grootschalige onderzoek ‘Cyberpesten, big deal?’ dat de Open Universiteit Nederland en de GGD Zuid Limburg hebben uitgevoerd.

Het thema cyberpesten (pesten via internet en sms) is ‘hot’. Dat het probleem bestaat, weet iedereen, maar hoe zit het nu echt? Betrouwbare onderzoeksgegevens zijn nauwelijks voorhanden. Daarom hebben de Open Universiteit Nederland en de GGD Zuid Limburg onlangs een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar cyberpesten in de regio Westelijke Mijnstreek. Ruim 1.200 kinderen (groep 8 en brugklas) en 850 ouders hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Bijna een kwart van de basisschoolleerlingen en 1 op de 5 brugklassers heeft last van cyberpesters: ze worden bijvoorbeeld uitgescholden via het populaire chatprogramma MSN.

Cyberpesten: de eerste cijfers

De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat in een half jaar tijd 24% van de basisschoolleerlingen (groep 8) en 19% van de brugklassers slachtoffer was van cyberpesten. Zestien procent van de leerlingen bekenden dat ze zelf ook pesten via internet. Schelden, roddelen, negeren, beschuldigen en hacken zijn de meest voorkomende vormen van cyberpesten. Dat cyberpesten vaak anoniem gebeurt, wordt door het onderzoek bevestigd. Bijna 80% van alle leerlingen weet niet wie de dader is.

Van de ouders geeft 12% aan dat hun kind dit schooljaar gepest is via internet of sms en 5% van de ouders weet of vermoedt dat hun kind een ‘cyberpester’ is. Uit de onderzoeksgegevens blijkt verder dat 6% van de leerlingen van groep 8 en 3% van de brugklassers frequent het slachtoffer is van cyberpesten. Zij worden meerdere keren per maand gepest. Ouders onderschatten echter de problematiek. Van de ouders – zowel wat betreft basisonderwijs als voortgezet onderwijs – denkt slechts 1,5% dat hun kind frequent gepest wordt via internet.

SIRE startte op 16 maart een campagne tegen cyberpesten. Hieronder zie je hun spotje waarmee ze op televisie aandacht vragen voor dit probleem.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Open Universiteit (OU).
© Open Universiteit (OU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 april 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.