Je leest:

Jeugd hecht belang aan goed Nederlands

Jeugd hecht belang aan goed Nederlands

Auteur: | 28 april 2009

Jongeren vinden het belangrijk om correct Nederlands te spreken en te schrijven. Vooral in situaties waar het echt nodig is, zoals in een werkstuk of tijdens een sollicitatiegesprek. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Jeugdraad in samenwerking met de Nederlandse Taalunie en het Vlaamse jongerenblad Maks!

De laatste jaren klagen ouders en leraren steen en been over het taalniveau van de jeugd van tegenwoordig. De jongeren zouden totaal geen waarde meer hechten aan fatsoenlijk Nederlands. Niks is minder waar, zo blijkt nu uit onderzoek dat de Nationale Jeugdraad heeft uitgevoerd, in samenwerking met de Nederlandse Taalunie en Vlaamse blad Maks! De jeugd van nu vindt netjes spreken en schrijven wel degelijk belangrijk. Maar alleen als het er echt toe doet.

In het onderzoeksverslag ‘Jongeren & de Nederlandse taal’ zet de Nationale Jeugdraad de resultaten van haar enquête uiteen.

Straattaal

In totaal hebben 1783 jongeren de enquête van de Nationale Jeugdraad ingevuld. Zij waren gemiddeld vijftien jaar oud. Van hen was vier op de tien Nederlands, de overigen waren Vlaams. Driekwart had zowel een Nederlandstalige moeder als vader. In de enquête stonden meer dan dertig vragen over taalgebruik. De jongeren werd onder andere gevraagd hoe belangrijk ze correct taalgebruik vinden, hoe storend taalfouten zijn, of ze straattaal of dialect gebruiken en hoe ze de toekomst van het Nederlands zien.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren hun taalgebruik afstemmen op de ontvanger. Bij een sollicitatiegesprek (96%) of een verslag (94%) vindt een grote meerderheid van hen dat het taalgebruik correct moet zijn. Tegen volwassenen spreken en schrijven jongeren sowieso al netter en beleefder dan wanneer ze onder vrienden zijn. Onder elkaar gebruiken ze veel Engels, straattaal en dialect. In de Nederlandse straattaal zijn veel Antilliaanse en Surinaamse woorden terug te vinden, zoals ‘dushi’ (‘schatje’) en ‘patta’ (‘schoen’). Vlaamse jongeren gebruiken meer Algemeen Cités, de straattaal van Vlaanderen. Hierin komen veel invloeden voor uit het Italiaans, Turks en Grieks, met woorden als ‘flamoen’ (boer) en ‘paraculo’ (‘mietje’).

Eigen belang

Over het algemeen vinden jongeren dat taal vooral functioneel is. In formele situaties zijn taalfouten wel storend, maar op school vinden weinigen het een probleem. Veertig procent van de jongeren vindt taalfouten—en dan vooral dt-fouten—dom, maar één derde stoort zich er niet aan. De Nationale Jeugdraad concludeert hieruit dat jongeren taal alleen goed willen gebruiken als ze er zelf belang bij hebben. Als het er minder toe doet, gaan ze er soepeler mee om.

Nationale Jeugdraad

Voor de helft van de jongeren is het Nederlands de belangrijkste taal. Ongeveer drie van de tien vindt dit niet; dit zijn vooral kinderen van niet-Nederlandstalige ouders. De toekomst van het Nederlands zien de meeste jongeren wel zonnig in. Slechts een kwart denkt dat de taal zal uitsterven. Vooral de wat oudere jongeren maken zich geen zorgen om de toekomst van het Nederlands.

Teloorgang

De Nationale Jeugdraad concludeert uit haar onderzoek dat de jeugd van tegenwoordig weliswaar anders met de Nederlandse taal omgaat dan vorige generaties, maar dat zij taal zeker niet onbelangrijk vindt. Ze hechten nog steeds veel waarde aan correct taalgebruik, ook al is het vooral in formele situaties. Ook de huidige generatie ouders en leerkrachten lijkt dus—net als de generatie dáárvoor en dáárvoor—opgelucht adem te kunnen halen. De jeugd van nu wil nog steeds netjes leren schrijven en praten. Het Nederlands gaat voorlopig nog niet teloor.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 april 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.