Steeds meer bedrijven zien wel wat in een serious game. Zo heet een computerspel dat niet zozeer bedoeld is als vermaak, maar als manier om iets te leren (zie voorbeeld in kader). Het nut wordt echter vaak onderschat. ‘Het blijft toch een spelletje’, denkt men dan…
Maar niets is minder waar, blijkt nu uit onderzoek van University of Colorado Denver Business School (VS). Traci Sitzman, promovendus en assistent-professor Management, analyseerde 65 onderzoeken en data van 6476 deelnemers en ontdekte dat degenen die een computerspel speelden méér leerden dan degenen zonder.
Op dijkpatrouille
In samenwerking met 5 waterschappen hebben Deltares en de TU Delft een simulator voor dijkinspecties ontwikkeld. Dijkwachten kunnen hiermee in een realistische 3D-omgeving op de PC het inspecteren van dijken oefenen. Hieronder zie je een fragment uit het ‘spel’:
Leuk en leerzaam?

“Bedrijven ontwikkelen al jaren computerspellen voor hun werknemers, maar tot nu toe was dat meer op intuïtie. Ze dachten wel dat een spel zou helpen, maar dat konden ze nooit echt bewijzen,” vertelt Traci.
Neem bijvoorbeeld de ijssalon Cold Stone Creamery. Het bedrijf verloor veel geld doordat werknemers te grote ijsjes maakten. Ze bedachten daarom een computerspel waarmee medewerkers leerden hoe groot een bolletje moet zijn. De Amerikaanse brouwerij Miller Brewing had een vergelijkbaar idee: met hun computerspel leerden barkeepers hoe ze een perfect biertje moesten tappen. Ze verloren punten wanneer het glas de tap raakte (want dan kan het in contact komen met bacteriën).
Voorbeelden genoeg, maar niemand wist hoe goed de spellen nou eigenlijk werken. “Dit is de eerste keer dat iemand naar de verschillende toepassingen heeft gekeken en de getallen heeft geanalyseerd,” vertelt Traci. “Het onderzoek geeft ons een goed inzicht in de effectiviteit van een training met computerspel.”
Nuttig onderdeel
Traci Sitzmans onderzoek laat zien dat werknemers die getraind zijn met een computerspel over 11% méér feitelijke kennis beschikken dan de medewerkers in de vergelijkingsgroep (getraind zonder computerspel). Ook blijft de kennis beter hangen: na het computerspel onthouden mensen de nieuwe informatie tot 9% langer.

Volgens Traci hangt de effectiviteit af van een aantal dingen. Allereerst moet de werknemer echt ‘opgaan in het spel’; wanneer het spel alleen passief instructies geeft, werkt het niet beter dan een andere leermethode.
Daarnaast moet de werknemer het spel kunnen spelen wanneer hij wil. “Eén van de voordelen van een computerspel is dat iemand ‘uit zichzelf’ gemotiveerd raakt om het spel te spelen en niet zozeer door een beloning of straf. Hierdoor zoekt iemand het spel steeds weer op en wil hij zelf de vaardigheden onder de knie krijgen,” legt Traci uit.
Ten slotte moet het spel onderdeel zijn van een training, en niet als enige methode gebruikt worden. Werknemers moeten voor- en achteraf instructies krijgen zodat ze alle taken geheel begrijpen. Traci: “Een computerspel is een middel en geen vervanger voor training. Maar als je een werknemer betrokken kunt maken met een spel, dan is de kans groot dat je een goedgetrainde medewerker ervoor terug krijgt.”
Zie ook:
- Het bedrijf Tygron ontwikkelt verschillende serious games, voornamelijk om te leren werken in complexe projecten
- De Verenigde Naties ontwikkelden Food Force, een spel om het wereldwijde hongerprobleem duidelijk te maken aan kinderen.
Lees meer over (serious) gaming op Kennislink:
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/serious-game/gaming/serious-game/computerspel/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}