Je leest:

Je gooit als een meisje!

Je gooit als een meisje!

Auteur: | 4 maart 2011

Even wat nepadvies voor jongens tijdens gymles: gooi een bal niet te slapjes, dat is voor meisjes. Nee, doe het vooral snel en hard, want dat past beter bij je man-zijn. Bijna iedereen heeft dit vooroordeel, blijkt uit nieuw onderzoek in het blad Cognition. Wie niet ziet of een balwerper een man of vrouw is, denkt automatisch dat boze, agressieve worpen van mannen zijn en treurige worpen van vrouwen.

Kort nadat Barack Obama was beëdigd als president, kreeg hij een boel kritiek te verduren van de Amerikanen. Niet omdat hij een politieke blunder beging. Nee, hij had een bal gegooid. En hoe. Tijdens dé ceremoniële opening van een baseballwedstrijd nam de president de eerste worp, en het leek nergens op. Een zwak boogballetje was het, meer niet. Kranten en televisie vonden dat hij als een meisje gooide. Een stortvloed van analyses – vooral van de oppositie – doopten de kersverse president om tot een mietje. Het was een slecht voorteken voor zijn beleid, voegden ze eraan toe.

Ondanks het feit dat iedereen kan zien en vrij zeker weet dat Barack Obama een man is, zagen veel toeschouwers iets vrouwelijks in zijn zwakke worp. Nu blijkt uit nieuw onderzoek van psycholoog Kerri Johnson dat dit vooroordeel bij mensen nog sterker wordt wanneer je niet kunt zien welk geslacht de ballenwerper heeft. Dat concludeert ze in het blad Cognition.

Johnson vroeg aan acteurs – 14 vrouwen en 15 mannen – om zich in te leven in boosheid, blijdschap, verdriet of een neutrale emotie, waarna ze deze emotie moesten vertalen in een balworp. Daarna verborg Johnson het geslacht van de acteurs door hun beweging in de computer te verwerken – zoals motion-capture in de film Avatar – en deze bewegingen op een geslachtsloos draadmodel te plakken.

Motion capture maakt het mogelijk om het lichaam en andere uiterlijke kenmerken van een acteur te verbergen.
Kerri Johnson

Gewapend met maar liefst 550 emotionele balworpen waaraan je niet kunt zien of de werper een man of vrouw is, vroeg Johnson aan 27 psychologiestudenten om te beoordelen welke balwerpers mannen waren, en welke vrouwen. Belangrijk is dat de studenten geen gelegenheid kregen om te twijfelen: bij elk filmpje moesten ze de knoop doorhakken of ze naar een jongens- of meisjesworp keken.

Toen kwam Johnson iets interessants tegen. Bij boze balworpen door mannelijke acteurs herkenden proefpersonen in bijna 80 procent van de gevallen dat de acteur inderdaad een man moest zijn geweest. Maar wanneer proefpersonen naar een boze worp van een vrouw keken, dachten de proefpersonen in ruim driekwart van de gevallen dat het toch om een man ging. Anders gezegd: het stereotype dat alleen mannen boos een bal kunnen gooien dook op. Bij verdrietige, zachte balworpen was dat effect omgekeerd: verdrietige balworpen van mannelijke acteurs werden in twee op drie gevallen als die van een vrouw herkend. Slappe balworpen passen blijkbaar beter bij de stereotype vrouw.

Obama kampt met automatische vooroordelen wanneer hij de ceremoniële worp uitvoert.
MissChatter, Flickr.com

Wat hebben we nu aan dit onderzoek? Wel, op dit moment discussiëren psychologen over hoe diep onze man-vrouw-vooroordelen zijn ingebakken. Johnsons werk doet vermoeden dat onze vooroordelen diep zitten. Zelfs als we typische mannelijke of vrouwelijke kenmerken niet kunnen zien – haar, gezicht, oorbellen, make-up – bedenken we automatisch stereotypen die bij bepaald gedrag passen.

Als Obama kritiek had willen voorkomen, was hij beter af geweest met een paar weken stoere balwerptraining om de automatische vooroordelen in zijn nadeel te voorkomen. De ceremonie zelf ontlopen kon hij niet, want dat is sinds 1910 een verplicht nummer voor elke Amerikaanse president. Spannend dus, hoe de vooroordelen uitpakken wanneer de eerste vrouwelijke president in het stadion klaar staat.

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/man-vrouwverschillen.atom", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 maart 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.