Je leest:

Jackpot voor Opportunity

Jackpot voor Opportunity

Auteur: | 27 januari 2004

Op zondag 25 januari landde de tweede Mars rover, Opportunity, op de Rode Planeet. Net als zijn tweelingbroer Spirit gaat de robotverkenner de Marsbodem onderzoeken. Maar de boordapparatuur kan meer: prachtige foto’s maken bijvoorbeeld!

Montage van opnames die Opportunity tijdens zijn landing maakte. Van links naar rechts opnamen op 1989, 1690 en 1404 meter hoogte. Op de laatste foto is zelfs, in het blauwe cirkeltje, de schaduw van Opportunity’s beschermende airbags te zien! bron: NASA

Opportunity is veilig geland op de Meridiani Planum vlakte, vlakbij de evenaar van Mars. Na de lancering op 7 juli en een reis van meer dan zes maanden is Spirit’s tweelingbroer nu eindelijk aangekomen op Mars. De komende weken zullen de leden van NASA’s vluchtleiding de robot reisklaar maken. Daarna rijdt de verkenner het landingsplatform af en gaat hij onderzoek doen naar de samenstelling van de marsbodem.

Panorama van Meridiani Planum, de landingsplaats van Opportunity. bron: NASAKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Opportunity is middenin een ondiepe krater geland, in een glooiend en donker terrein. Steve Squyres van Cornell University, de onderzoeksleider voor Opportunity and Spirit, hoopte voor de landing dat de rover vlakbij een ondiepe inslagkrater terecht zou komen. “We hebben een interplanetaire hole-in-one gescoord,” zei hij na de landing. Opportunity kan in de krater van 20 meter doorsnede onderzoek doen aan materiaal dat net onder het oppervlak ligt, zonder te hoeven graven. Daarna kan de sonde de ondiepe krater uitrijden en de omgeving verkennen.

Foto van de bodem vlakbij Opportunity. Op de grond zijn de afdrukken van Opportunity’s beschermende airbags te zien. bron: NASAKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Meridiani Planum is gekozen vanwege zijn kleur. Opportunity’s omgeving is veel donkerder dan die van Spirit in de Gusev-krater. Wetenschappers denken, dat die kleur wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid hematiet in de bodem.

Hematiet is een grijs mineraal, maar eenmaal fijngemalen heeft het een donkerrode tint. Het bestaat voor een belangrijk deel uit ijzeroxide. bron: NASA

Hematiet is een ijzerhoudend mineraal dat in fijngemalen toestand een donkerrode tint heeft. Het kan gevormd worden door vulkanisme, maar ook door de aanwezigheid van water. Door de andere bestanddelen van de bodem in Meridiani Planum te onderzoeken hopen Spirit’s bestuurders te ontdekken of er ooit stromend water was op Mars.

Geologische kaart van Mars, met daarop aangegeven de belangrijkste mineralen in verschillende gebieden. Hematiet wordt alleen in grote concentraties aangetroffen in de omgeving van Meridiani Planum. bron: NASA

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 januari 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.