Je leest:

Irrigatie lokt regen uit

Irrigatie lokt regen uit

Auteur: | 12 februari 2006

Grootschalige irrigatie kan zorgen voor meer regen. onderzoekers van Alterra (onderdeel van Wageningen UR) hebben samen met Japanse collega’s berekend dat er in het zuidwesten van Saudi-Arabië dertig procent meer regen zal vallen als er een 325 duizend hectare groot irrigatiegebied wordt aangelegd.

Het principe is simpel. Met een irrigatiegebied voeg je vanuit rivieren of het grondwater meer vocht toe aan de lucht. Als die vochtige lucht hoog genoeg kan stijgen om te condenseren, komt er meer regen in het gebied. Dit principe kun je inzetten om in drogere gebieden te zorgen voor een lokaal natter klimaat, dachten dr. Ronald Hutjes en ir. Herbert ter Maat van Alterra en hun Japanse collega’s.

Irrigatiegebieden, duidelijk zichtbaar vanuit de ruimte als groene cirkels midden in de woestijn

De onderzoekers modelleerden een 325 duizend hectare groot irrigatiegebied in de bergachtige provincie Asir in het zuidwesten van Saoedi Arabië. Het zijn hier vooral de bergen die de vochtige lucht omhoog stuwen, legt Hutjes uit.

‘Het principe is met dit onderzoek aangetoond’, aldus Hutjes. Hoe succesvol de methode in de praktijk zal zijn, blijft echter afhankelijk van lokale omstandigheden. Zo komt de regen in Asir waarschijnlijk niet in het irrigatiegebied terecht, maar in de bergen. Toch denken de onderzoekers dat de landbouw in het gebied van de extra neerslag zou kunnen profiteren. En een groter irrigatiegebied werkt nog beter, verwacht Hutjes.

De onderzoekers presenteerden hun onderzoek op het grote, internationale iLEAPS-congres over de relatie tussen ecosystemen en de atmosfeer in het Amerikaanse Boulder.

Dit artikel is een publicatie van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR).
© Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.