Je leest:

Interview met Menno Keij

Interview met Menno Keij

Clinic ‘Elektronische Muziek’ op Night of the Nerds

Auteur: | 16 september 2010

Zaterdag 9 oktober vindt in Science Center NEMO de Night of the Nerds plaats. Om alvast in de stemming te komen, vind je de komende weken op Kennislink een aantal interviews met de ‘nerds’ achter de schermen. Dit keer: Menno Keij, die je met een clinic ‘Elektronische Muziek’ zal leren je eigen beats aan elkaar te mixen.

Hein de Kort

Night of the Nerds

Menno’s clinic ‘Elektronische Muziek’ kun je volgen tijdens de Night of the Nerds, zaterdag 9 oktober. Dit is een feest voor bèta’s vanaf 16 jaar in Science Center NEMO, Amsterdam. Schrijf je nu snel gratis in en krijgt dan een toegangskaart per e-mail opgestuurd. Kijk hier wat er verder nog te doen en te beleven is tijdens de Night of the Nerds.

Night of the Nerds word georganiseerd ter ere van 25 jaar Oktober Kennismaand

1. Waar houdt u zich in een ‘gemiddelde werkweek’ mee bezig? Samen met collega Peter Versluis geef ik workshops op het gebied van audio en video op middelbare scholen in het hele land. Vloeiend draaiende techniek is hierbij erg belangrijk en daarom besteden we veel aandacht aan de inrichting van onze laptops. Ook ontwerpen we nieuwe workshops en projecten.

Naast mijn werk op middelbare scholen, geef ik nu ook cursussen Ableton Live (muzieksoftware) aan groepen in Groningen en geef ik docenten van muziekscholen bijscholing. Verder maak ik elektronische muziek en treed ik op in clubs in Groningen.

Met het computerprogramma Ableton Live kun je muziek componeren en bewerken. Het werkt ook live: een DJ kan het het programma op het podium gebruiken om verschillende nummers aan elkaar te mixen.

2. Had u ooit gedacht dat u doet wat u nu doet? Waarom wel/niet? Toen ik 17 was, heb ik 5 weken in de bollen gewerkt om een computer te kopen, waarmee ik muziek kon maken. Ik wist toen al dat dit voor een langere tijd mijn hobby zou worden. Mijn vaardigheden rondom de productie van elektronische muziek heb ik verder ontwikkeld tijdens mijn studie (bachelor Biologie), en toen begon ik ook met optreden.

Menno Keij

In de laatste jaren van mijn studie ben ik via via jaarlijks workshops gaan geven op de openbare bibliotheek in Hoogeveen. Ook begon ik aan een master Wetenschapscommunicatie, waardoor studie en hobby eigenlijk zijn samengevloeid: op inzichtelijke wijze muzieksoftware en –technologie uitleggen aan een specifieke doelgroep. Pas na mijn studie wist ik dat ik graag freelance docent zou zijn, met een bak apparatuur om overal waar stroom is mijn workshops te kunnen doen. Vorig jaar heb ik bij het bedrijf Ableton in Berlijn een training gevolgd, waardoor ik nu ‘Certified Ableton Trainer’ ben.

3. Vindt u uzelf een nerd? Waarom wel/niet? In een aantal aspecten van de wikipedia-defintie kan ik mij zeker vinden. Op computergebied ben ik absoluut een nerd. Ik ben enorm hongerig naar kennis om mijn computervaardigheden te verbeteren. Dit kan op gebied van muziek zijn, maar ook grafisch ontwerpen, websites ontwerpen, video-editing, video-animatie, etc. Ik heb bijvoorbeeld samen met een vriendin van mij een tijd geleden een computerspel voor het wetenschapscentrum Science LinX in Groningen geprogrammeerd.

Ik ben ook niet erg sportief en als kind heb ik postzegels verzameld. In de uiterlijke en sociale kenmerken van de nerd kan ik me echter niet vinden. Thuis zit ik vaak in versleten kleren en met een bril op mijn neus achter de computer. Maar als ik workshops geef, naar feestjes ga of bij klanten op bezoek ben, zie ik er netjes uit en doe ik lekker sociaal.

Menno treedt op als ‘Alec Trix’. Hier zie je hem tijdens ‘Scheurwerck’, een optreden in Orkz Bar (Groningen). Niet bepaald nerdy…

4.Wat gaan we leren van uw clinic op Night of the Nerds? Op onze website kun je lezen wat de clinic precies inhoudt. De deelnemers leren om loops (geluiden die zo bewerkt zijn dat ze precies in de maat herhaald kunnen worden) te combineren met het muziekprogramma Ableton Live, zodat ze zelf een compositie kunnen maken. De loops kunnen ze ook bewerken: lengte aanpassen, omdraaien, toonhoogte veranderen, 2x zo snel of langzaam zetten, etc. De deelnemers krijgen inzicht in de onderdelen en de opbouw van muziek.

Aan een midi keyboard zie je verder niets bijzonders, hij is alleen gemakkelijker aan te sluiten op een computer.

Voor de deelnemers met meer ervaring neem ik een aantal midi toetsenborden mee, zodat ze zelf virtuele instrumenten kunnen bespelen en beats kunnen programmeren. Ook zijn een aantal laptops uitgerust met een microfoon, voor de rappers en zangeressen.

5. Wat maakt uw clinic zo leuk? Muziek maken is erg leuk, vooral het gevoel dat je krijgt wanneer er onder je vingers iets ontstaat waarvan je in een flow raakt, heerlijk! Ik hoop dat deelnemers dit gevoel kunnen ervaren, dat ze in een flow raken terwijl ze bezig zijn.

Wat ook fijn is, is dat deelnemers die geen instrument kunnen bespelen prima met Ableton muziek kunnen maken. Je bent meer een beeldhouwer of schilder: je begint ergens en je kunt het stukje bij beetje aanpassen en naar je ideeën vormen. Daarnaast kunnen deelnemers ook met twee tegelijk achter een laptop werken, omdat alle laptops uitgerust zijn met twee hoofdtelefoons. De samenwerking en uitwisseling van ideeen zorgt voor een productieve en gezellige sfeer.

6. Beschrijf een prestatie/productie waar u trots op bent. Wat maakt deze prestatie/productie bijzonder? Een educatief project waar ik trots op ben is het Fledermaus project. De uitdaging was om met een multimediale workshop van 45 minuten de opera Die Fledermaus inzichtelijk te maken voor groep 7 en 8 van de middelbare school. We wilden hierbij de leerlingen het gevoel geven dat ze zelf het geluid bij de animatie hebben gemaakt, terwijl je het van tevoren erg structureert. Uiteindelijk hebben we de stemmen van leerlingen gebruikt in de eindanimatie en dat liep erg goed. Eén scène hiervan zie je hieronder in het filmpje.

Ik ben trots op dit project, omdat we in staat waren om een thematische workshop te ontwikkelen voor een nieuwe doelgroep, waarvan de resultaten uiteindelijk zijn gebruikt in een eindproduct.

Verder ben ik trots op de elektronische muziek die ik maak (zie MySpace). Wanneer ik optreedt, ben ik erg enthousiast en steek ik het publiek op de dansvloer aan; optreden is heerlijk.

8. Hoe ziet uw vakgebied er uit over 5 jaar? Over 5 jaar zal software voor muziek- en videobewerking meer geïntegreerd zijn in het reguliere onderwijs en binnen muziekscholen/kunstencentra. Ik verwacht dat vooral jonge docenten die aan de slag gaan op scholen, deze vernieuwing zullen stimuleren. Daarnaast denk ik dat vooral videosoftware ook binnen andere vakken belangrijk wordt, bijvoorbeeld voor presentatiedoeleinden van leerlingen.

Nog even dit…

9. Zonder welke ‘nerd’ hadden we niet gekund? Raymond Kurzweil, zowel geniaal uitvinder als succesvol zakenman (zie hieronder).

Raymond Kurzweil heeft veel werk verricht op het gebied van beeldherkenning en elektronische muziek. Hij vond bijvoorbeeld de scanner uit en ontwikkelde het eerste gecomputeriseerde instrument dat realistisch allerlei akoestische instrumenten nabootste.

10. Naar welke tv-serie kijkt u graag en waarom? Family Guy, Californication, Prison Break: humor en spanning

11. Welke website bezoekt u graag en waarom? NOS.nl, om op de hoogte te blijven van het nieuws

12. Wat is één van de beste uitvindinging ooit en waarom? Internet, het aan elkaar schakelen van systemen, zodat mensen met behulp van computers in een soort tweede wereld kunnen belanden.

13. Microsoft of Apple? Apple

14. Windows of Linux? Apple

15. iPhone of Blackberry? Als ik moet kiezen, dan de iPhone. Maar eigenlijk heb ik niet zoveel met smartphones. Ik heb een oude Nokia waarmee ik kan voetballen en bellen tegelijk.

16. Desktop of laptop? Laptop, m’n MacBook gaat overal mee naartoe!

Lees meer over muziek op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/muziek/index.atom?m=of", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 september 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.