Je leest:

Interview met Esko Dijk

Interview met Esko Dijk

Nerdtalk ‘Technieken die de zintuigen prikkelen’ op Night of the Nerds

Auteur: | 7 oktober 2010

Zaterdag 9 oktober vindt in Science Center NEMO de Night of the Nerds plaats. Om alvast in de stemming te komen, vind je de komende weken op Kennislink een aantal interviews met de ‘nerds’ achter de schermen. Dit keer: Esko Dijk van Philips Research, die je met een nerdtalk alles zal vertellen over technieken die de zintuigen prikkelen.

Hein de Kort

Night of the Nerds

Esko’s nerdtalk ‘Technieken die de zintuigen prikkelen’ vind je op de Night of the Nerds, zaterdag 9 oktober. Dit is een feest voor bèta’s vanaf 16 jaar in Science Center NEMO, Amsterdam. Schrijf je nu snel gratis in en krijgt dan een toegangskaart per e-mail opgestuurd. Kijk hier wat er verder nog te doen en te beleven is tijdens de Night of the Nerds.

Night of the Nerds word georganiseerd ter ere van 25 jaar Oktober Kennismaand

1. Waar houdt u zich in een ‘gemiddelde werkweek’ mee bezig? Dat kan heel erg verschillen. De laatste tijd is het bijvoorbeeld voorbereiden van een medische test in een ziekenhuis (met veel lees- en schrijfwerk), maar andere weken is het juist veel programmeren van software voor een prototype, of het doen van complexe data-analyses waarvoor ik dan scripts programmeer in het softwarepakket Matlab. En vergaderingen natuurlijk, overleg blijft belangrijk om werk in een team goed gedaan te krijgen. Er zijn ook wel eens weken geweest dat ik op reis was voor mijn werk voor een Europees samenwerkings-project, we komen dan met tientallen mensen uit heel Europa bij elkaar op 1 locatie. Bijvoorbeeld Madrid, Athene, Dublin … of Eindhoven.

2. Had u ooit gedacht dat u doet wat u nu doet? Waarom wel/niet? Nee, dat zeker niet, omdat ik nooit zo ver vooruitdacht wat mijn werk zou inhouden toen ik nog studeerde/het VWO deed. Ik koos voor een promotie (behalen van de doctorsgraad) na mijn studie vanwege een vacature met een erg leuk onderwerp bij de TU Eindhoven. Dit project werd gedaan in nauwe samenwerking met Philips Research. Deze ‘kennismaking’ beviel zo goed dat ik daarna bij Philips Research ben gaan werken. Het is een uitdagende omgeving waar je in verschillende gebieden onderzoek kan doen met als doel om het leven van mensen te verbeteren.

Philips is vooral bekend van allerlei consumentenproducten; televisies, scheerapparaten, verlichting, stofzuigers, enzovoorts. Maar de onderzoeksafdeling ‘Philips Research’ is één van grootste onderzoeksorganisaties ter wereld. Daar ontwikkelen ze nieuwe technieken, voor bij ons thuis, maar ook voor in de bijvoorbeeld in de zorg (medische apparatuur).

3. Vindt u uzelf een nerd? Waarom wel/niet? Aan de ene kant wel: ik ben dol op computers/techniek/gadgets, lees SF- en fantasyboeken, en lees alles over game development. Ik sprokkel allerlei onderdelen bij elkaar (hardware, software) en maak daar weer nieuwe dingen van. Soms dingen die niet nuttig zijn maar wel leuk :) Aan de andere kant ben ik geen nerd: ik ben getrouwd, heb een dochter, hou van sociale dingen doen en ik eet gezond (geen cola/chips dieet!)

Tactiele informatie (inspelen op de tastzintuigen van de mens) kan ook heel praktisch zijn. Zo hebben onderzoekers een apparaat ontwikkeld dat geluidstrillingen van spraak omzet in voelbare trillingen. Deze extra tactiele informatie kan voor doven en slechthorenden handig zijn bij het liplezen.
Donna Coveney

4.Wat gaan we leren van uw nerdtalk op Night of the Nerds? Op wat voor manier ons tastzintuig, ofwel “touch”, ofwel tactiele perceptie, gebruikt kan worden op een nieuwe manier in allerlei toepassingen. Zowel voor gezondheid als voor entertainment.

5. Wat maakt uw clinic zo leuk? Voor veel mensen is de technologie waar ik aan werk nieuw, iets wat ze nog niet kennen. En dat spreekt nerds altijd aan, toch?

6. Beschrijf een prestatie/productie waar u trots op bent. Wat maakt deze prestatie/productie bijzonder? In 2009 hebben we (ik en team) in korte tijd een prototype van een systeem gemaakt, waarmee zowel audio, licht als ‘tactiele effecten’ gebruikt worden om iemand te laten ontspannen. Een soort totaalervaring om echt tot rust te komen. De effecten worden overgebracht door een ‘tactiele deken’ die eruit ziet en voelt als een gewone deken, maar dan met een groot aantal kleine motortjes die je tikjes of trillingen kunnen laten voelen.

Toen we eraan begonnen moesten we nog alles leren over dit vakgebied, het was nieuw voor ons. Op het eind hadden we een werkend prototype, waarop veel positieve reacties kwamen van mensen die het probeerden. Het unieke van dit systeem is dat er maar 1 op de wereld is. En wat ook bijzonder is, is dat we een ‘relax-effect’ konden maken met kleine trilmotortjes terwijl iedereen van tevoren dacht dat het met zulke motortjes niet zou kunnen (een trillende GSM is tenslotte ook niet echt relaxed te noemen).

Het probleem aan dit soort werk is dat je het slecht in een foto of filmpje kunt laten zien, het draait tenslotte om voelen! Deze foto van de tactiele deken komt uit één van Esko’s wetenschappelijke papers over dit onderwerp.
E.O. Dijk, A. Weffers-Albu (2010)

8. Hoe ziet uw vakgebied er uit over 5 jaar? Anders, dat is zeker. Want: over 5 jaar werk ik zeer waarschijnlijk in een ander vakgebied dan nu. En mijn huidige vakgebied ziet er natuurlijk ook weer anders uit.

Technologie voor tactiele ervaringen gaat steeds meer gebruikt worden, naast de audio/video technologie die we al hebben. In het gebied van gezondheid en welzijn van mensen, waar Philips een marktleider wil worden, zal het toepassen van tactiele ervaringen steeds meer een rol gaan spelen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om een baby in een couveuse zich veiliger en op zijn gemak te laten voelen, of het geruststellen van patiënten die een onderzoek moeten ondergaan. Maar hoe dit er allemaal precies uit gaat zien, is moeilijk te voorspellen.

Linus Torvalds is de bedenker van Linux. Dat is een besturingssyteem zoals Windows, maar dan open source (de broncode is vrij toegankelijk).
Flickr: SpaceDictator

Nog even dit…

9. Zonder welke ‘nerd’ hadden we niet gekund? Linus Torvalds is een hele goede kandidaat hier! Er zit zelfs Linux in mijn Philips televisie vandaag de dag. En het is behoorlijk nerdy om op een dag te besluiten ‘ik ga gewoon mijn eigen besturingssysteem maken, waarom niet?’.

10. Naar welke tv-serie kijkt u graag en waarom? Keuringsdienst van Waarde vind ik leuk. De makers hebben de ‘alles-precies-willen-weten’-instelling, ook belangrijk voor wetenschappers en nerds. En dat levert hier goede televisie op.

11. Welke website bezoekt u graag en waarom? Wikipedia is geweldig. Gewoon wat zoektermen invoeren, lezen, linkjes volgen en binnen enkele minuten kun je al meepraten met experts.

12. Wat is één van de beste uitvindinging ooit en waarom? De supermarkt. Het concept is wereldwijd bijzonder goed aangeslagen kun je wel zeggen. De uitvinder ervan heeft een aantal patenten over de supermarkt ingediend in de jaren 20. Bijna niet voor te stellen dat zoiets ook ooit uitgevonden moest worden.

13. Microsoft of Apple? Met Apple heb ik geen ervaring, met Microsoft heel veel. Ik kies toch maar voor Apple gebaseerd op mijn ervaringen met mijn Windows-telefoon! Een iPhone heb ik net gisteren besteld…

14. Windows of Linux? Oei, beide hebben voors/tegens. Voor echte nerdy-dingen en om urenlang alles te configureren precies zoals jij het wilt: Linux.

15.iPhone of Blackberry? Voor nerds zou de vraag moeten zijn ‘iPhone of Android’ :-) Ik kies toch iPhone omdat het platform strak wordt gecontroleerd door Apple. Dat levert gebruiksgemak op. De nerd in mij roept nu ‘Android’ omdat je dan nog makkelijker eigen apps (programmaatjes) kan ontwikkelen.

Android is een open source besturingssysteem voor mobiele telefoons (smartphones), ontwikkeld door Google. Steeds meer telefoons maken gebruik van het systeem en inmiddels verkopen Android-telefoons in de VS beter dan de iPhone.

16. Desktop of laptop? Laptop – dat is mijn lifestyle. Altijd en overal nog wat werk kunnen doen of programmeren.

Zie ook:

Lees meer over innovatieve technieken op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/tastzin/philips/haptisch/interface/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 oktober 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.