
Hein de Kort
Night of the Nerds
Eriks nerdtalk ‘3D-printen’ vind je op de Night of the Nerds, zaterdag 9 oktober. Dit is een feest voor bèta’s vanaf 16 jaar in Science Center NEMO, Amsterdam. Schrijf je nu snel gratis in en krijgt dan een toegangskaart per e-mail opgestuurd. Kijk hier wat er verder nog te doen en te beleven is tijdens de Night of the Nerds.
Night of the Nerds word georganiseerd ter ere van 25 jaar Oktober Kennismaand
1. Waar houdt u zich in een ‘gemiddelde werkweek’ mee bezig? Ik ben veel bezig met het RepRap project. Dat is een wereldwijde groep van tienduizenden mensen die samen een machine ontwikkelen. En niet zomaar een machine, het is de ‘machine der machines’! Je kunt met deze machine namelijk voorwerpen maken in vrijwel elke gewenste vorm. Het wordt dan ook wel een 3D-printer genoemd. Voordat dit project van start ging, waren die niet echt betaalbaar; meestal telde je 20.000 tot wel één miljoen euro neer voor zo’n apparaat. Maar de RepRap 3D-printer is te bouwen voor zo’n 350 euro.
Erik de Bruijn vertelt in het NOS Journaal op 3 over 3D-printen.
Verder ben ik aan de eindfase van mijn studie. In een gemiddelde week verdeel ik dan ook mijn tijd tussen het werken aan mijn scriptie over de impact van printen in 3D en het werken aan de 3D-printer zelf, het betere knutselwerk dus. Verder zit ik best veel op de RepRap-gerelateerde sites waar we ontwikkelingen op dit gebied uitwisselen.
2. Had u ooit gedacht dat u doet wat u nu doet? Waarom wel/niet? Het is altijd al een soort droom geweest om allerlei mechanische en elektrische apparaatjes te kunnen maken. Ik ben daarom wel wat gaan experimenteren met elektronica. Dingen bouwen kon nog niet echt totdat ik de 3D-printers ontdekte. Met het bouwen van mijn eerste 3D-printer had ik ook ineens de middelen (en een boel meer kennis!) om de ideeën in mijn hoofd naar werkelijke, fysieke voorwerpen te vertalen.

Al is mijn tijd wel veel gaan zitten in het verbeteren van de 3D-printer zelf, dit is toch voor mij het ultieme project waar alle technieken bij elkaar komen: mechanica, elektronica, polymeerchemie, software en firmware. Je kunt eindeloos bijleren door nieuwe dingen op te pikken en daarmee direct een bijdrage te leveren aan het ontwerp van de machine waar je zo’n dankbaar gebruik van maakt.
3. Vindt u uzelf een nerd? Waarom wel/niet? Als je regelmatig met de soldeerbout in de handen zit, dan ben je denk ik wel een nerd. Maar ik zie het in ieder geval als iets positiefs. Iedereen die er plezier in heeft om technologie beter te begrijpen, of zelfs te doorgronden, is in principe wel een nerd. Daarmee ben je direct goed op de toekomst voorbereid, want de ontwikkelingen zullen elkaar alleen maar steeds sneller opvolgen!
Wat anderen van het begrip ‘nerd’ vinden maakt me niet zo veel uit. Toch kan ik me niet zo goed voorstellen waarom het soms populairder is om passief televisie te consumeren dan om nieuwe dingen in elkaar te sleutelen, dus écht iets te maken met technologie. Misschien heeft het te maken met het idee dat televisie meer ‘sociaal’ is, zelfs al is het nogal passief. Maar gelukkig sta je tegenwoordig niet meer alleen als je het leuk vindt om technische dingen te bouwen en kun je nu samenwerken in grotere groepen. Daarmee word het ineens ook een hele sociale activiteit.
4.Wat gaan we leren van uw clinic op Night of the Nerds? Hoe gaaf dit project is, hoe de printer werkt, en hoe je voor jezelf je eigen 3D-printer kunt bouwen en hem vervolgens ook nog kunt verbeteren! Daarnaast geef ik achtergrondinformatie over het project, bijvoorbeeld over hoe hard de groep van ontwikkelaars groeit, over de diverse varianten van 3D-printers die er inmiddels zijn, enzovoorts, enzovoorts.

5. Wat maakt uw clinic zo leuk? Ik ga niet alleen praten, maar vooral ook laten zien wat het doet. En je krijgt volop de mogelijkheid om vragen te stellen over wat jij graag wilt weten.
6. Beschrijf een prestatie/productie waar u trots op bent. Wat maakt deze prestatie/productie bijzonder? Ik vind het heel erg gaaf om een verbetering terug te zien in de machines van anderen. Dat laat zien dat anderen iets in je aanpassing zagen en dat ze hem graag overnemen. Vaak verbeteren zij het dan nog weer verder op een manier waar je zelf niet aan gedacht had.
8. Hoe ziet uw vakgebied er uit over 5 jaar? Tegen die tijd is er een hele industrie ontstaan rond 3D-printen voor thuis. Iedereen kan producten verzinnen en ze delen met de rest van de wereld.
Badstop kwijt?
Met de RepRap 3D-printer kun je allerlei voorwerpen produceren, zolang je maar een ontwerp hebt. Dit filmpje laat zien hoe je aan een nieuwe badstop kunt komen.
Een goed idee blijft nu vaak bij een idee, omdat het veel geld kost om de eerste prototypes te ontwikkelen. Je moet dan investeerders vinden die in je idee geloven, maar ook weer niet teveel, want anders lopen ze met je idee weg. Met een 3D-printer kun je goedkoop prototypes ontwikkelen en allerlei ideetjes gewoon proberen, omdat het niet zo veel kost. Over 5 jaar kunnen al veel meer mensen dit zelfstandig, net zoals nu de meeste mensen met een computer overweg kunnen.
Daarnaast denk ik dat er nog veel meer producten ontwikkeld gaan worden door mensen die er graag gebruik van maken en niet omdat ze het willen verkopen. Deze mensen kunnen natuurlijk samen gaan werken via internet om het samen veel sneller te verbeteren.
Nog even dit…
9. Zonder welke ‘nerd’ hadden we niet gekund? Adrian Bowyer, hij heeft het idee geopperd om een 3D-printer te ontwikkelen die voor iedereen betaalbaar is. Vervolgens is hij hier ook samen met anderen mee aan de slag gegaan.
10. Naar welke tv-serie kijkt u graag en waarom? Ik kijk niet zo veel TV, maar Mythbusters en 24 vind ik wel leuk.
11. Welke website bezoekt u graag en waarom? www.thingiverse.com, hier wisselen we voorwerpen op uit die je in 3D kunt printen. Als ik iets maak, zet ik het er op, en er staan heel vaak leuke dingen op van anderen en die print ik.

12. Wat is één van de beste uitvindinging ooit en waarom? Internet is mijn nummer 1, gevolgd door 3D-printing. Het internet maakt het mogelijk dat het delen van informatie veel meer impact heeft en we samen veel meer kunnen bereiken. 3D-printing is een logische volgende stap: naast het delen van kennis wil je ook voorwerpen kunnen uitwisselen en ze samen kunnen ontwikkelen en verbeteren.
13. Microsoft of Apple? Apple, dat is voor een groot deel op Open Source software gebaseerd en is een goed ‘chassis’ voor de mooie buitenkant die Apple erop zet. Ik gebruik al meer dan 10 jaar vrijwel geen Windows meer en ik mis het niet.
14. Windows of Linux? Linux. Voor de linux kenners, ik gebruik vooral Ubuntu.
15.iPhone of Blackberry? Android!! Dat is Google’s Open Source besturingssysteem voor telefoons. Er worden momenteel meer Android telefoons verkocht dan iPhones.
16. Desktop of laptop? Het is niet het een of het ander. Als ik on-the-road ben: laptop en dan op internet via m’n Android-telefoon die je standaard als modem kunt gebruiken. Voor thuis vind ik een vaste computer wel fijn, vooral omdat je daar een groot scherm bij kunt gebruiken.
Zie ook:
- Het blog van Erik de Bruijn
- Een playlist op YouTube met filmpjes van Erik de Bruijn over het RapRap-project
- Artikel op Trouw.nl over printen in 3D
Lees meer over (in 3D) printen op Kennislink:
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/rapid-prototyping.atom?m=of", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}