Je leest:

Internationale Wiskunde Olympiade in Mexico

Internationale Wiskunde Olympiade in Mexico

Auteur: | 10 augustus 2005

In juli vond de 46ste Internationale Wiskunde Olympiade plaats te Mérida in Mexico. Nederland won twee bronzen medailles en twee eervolle vermeldingen.

In juli vond de 46ste Internationale Wiskunde Olympiade plaats te Mérida in Mexico. Dit is een wedstrijd tussen middelbare scholieren uit landen van over de hele wereld, waarbij het wiskundige inzicht wordt getest. Elk jaar wordt deze wedstrijd op steeds een andere bijzondere plaats in de wereld gehouden. Dit jaar deden 91 verschillende landen met elk maximaal zes deelnemers mee. Ook Nederland werd dit jaar door zes personen vertegenwoordigd op de wedstrijd en niet zonder goed resultaat: Nederland won twee bronzen medailles en twee eervolle vermeldingen.

Jaarlijks wordt er een Nederlands team samengesteld op basis van verschillende voorrondes. De eerste selectieronde is een wedstrijd waar alle leerlingen uit de vijfde klas en lager aan kunnen meedoen en wordt via de scholen georganiseerd. De wedstrijd bestaat uit een aantal puzzelachtige opgaven waarvoor weinig wiskundige voorkennis is vereist, maar waarbij juist inzicht, creativiteit en logisch en abstract denkvermogen belangrijk zijn.

Van de meestal ruim tweeduizend deelnemers hieraan, worden de ruim honderd personen met de hoogste scores uitgenodigd om mee te doen aan de tweede ronde, die wordt gehouden aan de TU Eindhoven, waarbij de opgaven duidelijk een stuk uitdagender zijn dan bij de eerste ronde. De tien tot twintig deelnemers die hierbij het hoogst scoren mogen meedoen aan een training die bijna een jaar duurt en voorbereidt op de internationale wedstrijd.

Het Nederlandse team dat meedeed aan de Internationale Wiskunde Olympiade neemt een duik in een fontein.

De trainingsgroep komt verschillende keren in het jaar samen gedurende een dag, een weekend of aan het einde zelfs een hele week. Aan het eind van elke trainingsdag gaat de hele groep uit eten en bij de langere bijeenkomsten wordt overnacht in een jeugdherberg. Het grootste gedeelte van de tijd tijdens een trainingsbijeenkomst wordt besteed aan wiskunde. De wiskunde wordt uitgelegd door zeer enthousiaste trainers en persoonlijk vind ik deze training ontzettend interessant. In korte tijd komen veel verschillende onderwerpen aan bod en wordt ook het verband tussen de onderwerpen en hun achterliggende theorieën uitgelegd, waardoor de wiskunde veel eenvoudiger en leuker wordt en je natuurlijk beter in staat bent opgaven op te lossen.

Naast de wiskunde wordt er ook genoeg aan ontspanning gedaan, van boswandelingen maken en volleybal spelen tot kanovaren en een bezoek afleggen aan een wiskundige kunstenaar. De training wordt afgesloten door een toets, die samen met de kwaliteit van het ingeleverde huiswerk bepalend is voor de selectie van de zes personen die Nederland mogen vertegenwoordigen op de internationale wedstrijd.

Op naar Mexico

Zo vertrokken we, dat zijn Johan Konter, Sjoerd Boersma, Jinbi Jin, Sietske Tacoma, Anne de Haan, Johannes Steenstra en onze begeleider Fokko van de Bult, op maandag 11 juli vanaf Schiphol. We ontmoetten onderweg al de eerste buitenlandse wedstrijddeelnemers en kwamen na een lange reis en een tussenstop in Houston uiteindelijk in Mérida aan. De gids die de hele periode onze Nederlandse groep zou begeleiden stond ons daar op te wachten en is met ons meegegaan naar het hotel waar we logeerden. Dit was een erg lux vijfsterrenhotel: we kregen bijvoorbeeld drie keer per dag warm eten en sliepen op grote tweepersoonskamers met elk een eigen ruime badkamer en twee tweepersoonsbedden die dagelijks werden opgemaakt en konden zwemmen in een zwembad van het hotel.

De examenzaal in Mexico lijkt erg veel op een Nederlandse examenzaal.

De eerste dag hebben we naast het bezoek aan de formele openingsceremonie, waarbij verschillende belangrijke personen in Mexico ons welkom heetten en alle teams kort werden voorgesteld, ook de stad Mérida bezichtigd

De wedstrijd zelf

De tweede en derde dag waren gereserveerd voor de wedstrijd zelf. Beide dagen kregen we vierenhalf uur de tijd om drie opgaven op te lossen. Verdeeld in drie grote zalen zaten we tussen allemaal leeftijdsgenoten die elk tot de wiskundetop van hun eigen land behoren en ook heel geïnteresseerd zijn in wiskunde. In de dagen daarna heeft Fokko samen met onze Nederlandse leider Jan Donkers, die al eerder vertrokken was voor de selectie en vertaling van de opgaven, ons werk nagekeken.

Ondertussen maakten wij allemaal excursies. We hebben onder andere met een paardentram grotten bezocht waarin je kon zwemmen. Ook zijn we naar de steden Dzibilchaltún en Chichén Itzá gegaan, waar indrukwekkende, meer dan duizend jaar oude bouwwerken van de maya’s te zien waren, zoals piramides en tempels. Verder hebben we nog een tropisch strand en een olympisch sportpark bezocht waar we onder andere sportwedstrijden tegen andere landen speelden. Ook buiten de georganiseerde activiteiten hoefde je je absoluut niet te vervelen, want het was altijd mogelijk om te zwemmen, te sporten of actief te zijn in een van de speelzalen.

De orkaan Emily

Een onverwachte gebeurtenis was dat de orkaan Emily over ons gebied waaide. Uit veiligheidsoverwegingen mochten we daarom niet in onze slaapkamer komen, en hebben we een nacht met alle hotelbezoekers beneden in een grote zaal doorgebracht, wat erg gezellig was

Alle deelnemers moeten bij elkaar schuilen in een een grote zaal, omdat de orkaan Emily over Mexico raast.

Aan het einde van de periode was er een sluitingsceremonie met als belangrijkste programmapunt de uitreiking van de medailles. Bijna de helft van de deelnemers kreeg een medaille, waarvan de helft van brons, een derde deel van zilver en een zesde deel van goud was. Verder kreeg iedereen die tenminste één opgave volledig had opgelost, maar geen medaille had gewonnen, een eervolle vermelding.

Nederland in de prijzen

Van ons Nederlandse team hadden Johan en Jinbi een bronzen medaille en Sjoerd en Sietske een eervolle vermelding behaald, in vergelijking met de afgelopen jaren geen slecht resultaat voor Nederland. Als afsluiting was er nog een eindfeest dat de hele nacht duurde en toen moesten we alweer afscheid nemen van al onze buitenlandse vrienden die we ondertussen hadden gemaakt. Om een gunstigere vliegreis te krijgen, hebben we daarna nog één nacht in een jeugdherberg in de Mexicaanse kuststad Cancún overnacht, waar we nog naar het strand zijn geweest. Daarna zijn we weer teruggevlogen naar Nederland, waar we door familie en vrienden werden opgewacht.

De medailles van de olympiade.

Ik zou iedereen die onze geweldige tijd met de wiskunde olympiade heeft mogelijk gemaakt hartelijk willen bedanken, en in het bijzonder Jan Donkers en Fokko van de Bult. Ook zou ik de deelnemers van het team volgend jaar tijdens de 47e Internationale Wiskunde Olympiade in Ljubljana in Slovenië alvast succes willen wensen. Tenslotte raad ik iedereen die geïnteresseerd is in wiskundige raadsels of puzzels en nog niet in de zesde klas zit aan om (nog een keer) mee te doen aan de wiskunde olympiade. Het kost niets en kan veel opleveren.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 augustus 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.