Je leest:

Internationale prijs voor HiSparc

Internationale prijs voor HiSparc

Een internationale jury heeft op 15 juni bij de UNESCO in Parijs bekend gemaakt dat het Nederlandse scholierenproject HiSparc de Altran Foundation Award 2004 heeft gewonnen.

De Altran-prijs bestaat uit adviserende, technische en financiële ondersteuning voor een periode van een jaar ter waarde van een miljoen euro. De jury koos het Nederlandse project uit 126 Europese en Amerikaanse inzendingen en honoreerde HiSparc onder andere vanwege “het actief betrekken van docenten en scholieren bij wetenschappelijk onderzoek.”

Nijmeegse leerlingen naast de meetopstelling op het dak van hun school. bron: KUN

HiSparc (High School Project on Astrophysics Research with Cosmics) is een project waarbij middelbare scholen samen met wetenschappelijke instellingen een netwerk vormen om kosmische straling met een extreem hoge energie te kunnen meten. Deze mysterieuze deeltjes uit het heelal raken af en toe de aarde en veroorzaken dan hoog in de atmosfeer botsingsreacties, waarvan de secundaire deeltjes het aardoppervlak bereiken. Het oppervlak van zo’n “douche” van deeltjes kan wel 100 vierkante kilometer bedragen.

Op de daken van de scholen staan door de scholieren zelf gebouwde meet-opstellingen welke verbonden zijn via het internet. Samen met een wetenschappelijke instelling in de buurt vormen zij zo een lokaal netwerk. De Katholieke Universiteit Nijmegen heeft als eerste in Nederland een dergelijk meetnet opgezet waar sinds een periode van ongeveer een jaar mee wordt gemeten. Inmiddels hebben het NIKHEF en de VU in Amsterdam ook een werkend meetnet en volgen de Universiteiten van Leiden en Utrecht, en het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) in Groningen binnenkort.

HiSparc geeft scholieren de mogelijkheid om deel te nemen aan echt onderzoek, want de resultaten worden daadwerkelijk gebruikt om meer over deze mysterieuze en zeldzame kosmische deeltjes te weten te komen. Bovendien kunnen scholieren hun deelname aan het experiment gebruiken ter invulling van het profielwerkstuk voor het eindexamen.

Het is de achtste keer dat de Altran Foundation Award wordt uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan technische vernieuwingen, die ten goede komen aan de maatschappij. Elk jaar is er een speciaal thema. Dit jaar is dat: “Ontdekken, begrijpen en plezier beleven aan wetenschap door vernieuwing”.

Meer weten?

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).
© Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.