Je leest:

Interactief kunstwerk prikkelt rekenend Nederland

Interactief kunstwerk prikkelt rekenend Nederland

Auteur: | 1 september 2005

Woensdag 14 september 2005 onthult Yvonne van Rooy, voorzitter van de Universiteit Utrecht het “Het Oog”. “Het Oog” daagt kinderen, treinreizigers en andere passanten uit om oplossingen te bedenken voor rekenkundige en wiskundige vraagstukken. Dit interactieve kunstwerk van Jaap de Jonge is een grofmazig grafisch display dat aan de buitenmuur van het Freudenthal Instituut is bevestigd.

“Het Oog” maakt de werkzaamheden van het Freudenthal Instituut voor de buitenwereld zichtbaar. Het kunstwerk is verbonden met internet en laat rekenkundige en wiskundige opgaven zien. Voor kinderen en voorbijgangers is “Het Oog” een prikkel om oplossingen te bedenken. De medewerkers van het Freudenthal Instituut zullen nieuwe vraagstukken blijven ontwikkelen voor “Het Oog”. Op deze manier zal het kunstwerk nooit zijn betekenis verliezen.

…zoals het interactieve wiskunstwerk Het Oog van Jaap de Jonge aan de gevel van het Freudenthal Instituut er vanaf station Overvecht uit komt te zien bij dag (links) en bij nacht (rechts). bron: Jaap de Jonge; klik op de afbeelding voor een grotere versie

De functie van “Het Oog” komt overeen met een belangrijk doel van het Freudenthal Instituut: kinderen confronteren met rekenen en wiskunde als een spannende bezigheid, die bovendien door bijna iedereen te leren is en die voor iedereen van essentieel belang is in het dagelijks leven.

Jaap de Jonge is werkzaam op diverse terreinen van de beeldende kunst en de toegepaste vormgeving. Zijn kunstwerken typeren zich doordat zij instrumenteel zijn: ofwel ze doen iets of je kan er iets mee doen.

“Het Oog” werd ontwikkeld door Jaap de Jonge in nauwe samenwerking met het Freudenthal Instituut, ALENCO en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte).

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Wiskunde PersDienst.
© Wiskunde PersDienst, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 september 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.