Je leest:

Intelligente papegaai overleden

Intelligente papegaai overleden

Auteur: | 26 september 2007

De Afrikaanse grijze papegaai Alex is op 31-jarige leeftijd overleden. De papegaai gold als hét bewijs dat dieren een hoge intelligentie kunnen hebben. Alex kon woorden en zinnen produceren, kleuren en vormen herkennen en ook nog eens tellen. Zelfs het abstracte getal nul was voor hem geen probleem.

Deze maand is de bekendste papegaai uit de wetenschap overleden: Alex. Deze Afrikaanse grijze papegaai werd in 1977 aangekocht door psychologe dr. Irene Pepperberg, die zijn spraakvermogen wilde onderzoeken. Alex bleek erg intelligent en ontwikkelde een vocabulaire van 150 woorden. Zo kende hij de namen van vijftig objecten, waarvan hij ook nog eens kleur en vorm kon benoemen. Niet alleen had Alex een grote woordenschat, hij was ook in staat korte gesprekken te voeren met zijn onderzoekers. Tellen ging de papegaai net zo goed af. Het opmerkelijkste was nog wel dat hij het getal nul begreep, iets dat kinderen pas snappen rond hun vierde jaar. De beroemde papegaai werd 31 jaar.

Alex heeft een grote groep wetenschappers ervan overtuigd dat vogels en zoogdieren hun eigen systeem ontwikkelen om met elkaar te kunnen communiceren. De mens is dus niet uniek in het aanleren van taal. Op dit moment zijn er vijf andere diersoorten bekend die net als de mens een geleerd communicatiesysteem hebben. Het gaat om vleermuizen, bultrugwalvissen, tuimelaars (een soort dolfijn), papegaaien en zangvogels.

Papegaai Alex begreep het getal ‘nul’…

zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 september 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.