Je leest:

Injectienaald overbodig?

Injectienaald overbodig?

Auteur: | 22 april 2004

Veel mensen zijn bang voor injectienaalden. Voor hen lijkt een nieuwe revolutionaire techniek een uitkomst. In plaats van een naald door de huid te steken wordt er met een gasstroompje een gaatje in de huid gemaakt.

Stel: je zit in de stoel van de tandarts en je kies moet worden getrokken. Plotseling zie je in je ooghoek een joekel van een injectienaald verschijnen en het angstzweet breekt je uit. Deze nachtmerrie hoeft in de nabije toekomst misschien geen realiteit meer te worden.

Twee wetenschappers van Amerikaanse universiteiten hebben een alternatief gevonden voor het gebruik van injectienaalden. Dit staat beschreven in het tijdschrift BMC Medicine. De pijnloze techniek wordt microscission genoemd. In plaats van een prik voelen de patiënten niet meer dan een zacht luchtstroompje tegen hun huid.

De techniek

‘Eén van de belangrijkste functies van de huid is dat het een barrière vormt tegen de buitenwereld. Het is daarom een uitdaging om manieren te vinden om medicijnen via de huid toe te dienen’, aldus James Weaver die de leiding had over het onderzoek. ‘Alleen de traditionele injectienaald voldoet hieraan, maar het doorboren van de huid is pijnlijk en kan blauwe plekken veroorzaken’.

Met behulp van een gasstroom wordt de huid gebombardeerd met kleine kristallen van aluminiumoxide. Dit zijn scherpe deeltjes die de ruwe opperlaag van de huid op de ‘te injecteren’ plek verwijderen. Hierdoor worden microscopisch kleine gaatjes in de huid gecreëerd waardoor vervolgens geneesmiddelen worden ingebracht. De kristallen en de losse huid worden weggeblazen door het gas. De hele procedure neemt niet meer dan twintig seconden in beslag.

Hier zie je de gasstroom die een gaatje in de huid maakt

De grootte van de gaatjes wordt bepaald door een sjabloontje dat over de huid wordt gelegd. Met het blote oog zijn de openingen niet zichtbaar, de diameter is kleiner dan een kwart millimeter. De diepte van het kanaaltje is zelfs nog kleiner (tussen de 0.05 en 0.2 mm).

Om te kijken of de techniek inderdaad goed werkt, kregen vrijwilligers een plaatselijke verdoving toegediend. Met microscission werden er vier gaatjes in de huid gemaakt. Hier werd vervolgens een watje op gelegd dat in het verdovingsmiddel lidocaïne gedrenkt was. Binnen twee minuten was de huid verdoofd Het feit dat de vrijwilligers niks meer voelden wees erop dat de manier van verdoven succesvol was.

Sommige gevormde gaatjes waren zo diep dat ze gingen bloeden. De onderzoekers merkten op dat in deze gevallen de verdoving trager op gang kwam dan wanneer de gaatjes oppervlakkiger waren. Deze ondiepere gaatjes leidden niet tot bloeden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de uitstroom van bloed het moeilijker maakt voor de lidocaïne om naar binnen te gaan. Ook kan het zo zijn dat de gaatjes verstopt raakten door bloedstolsels. Toch lijken de diepere gaatjes ook zo hun voordelen te hebben. Het gevormde bloed biedt diabetespatiënten namelijk de mogelijkheid om hierin hun glucosegehalte te meten. Hierdoor is het niet meer nodig om iedere keer in hun vinger te prikken, wat een pijnlijke ervaring is.

De toekomst

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat de methode genoeg getest is en ook daadwerkelijk toegepast kan worden. Toch lijkt de snelle en pijnloze techniek van medicijnen toedienen een vooruitgang in de medische wereld. Het einde van de injectienaald lijkt in zicht en mensen met een fobie voor naalden kunnen voortaan met een gerust hart naar de tandarts of dokter.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 april 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.