Je leest:

Infrarood licht pakt tumorcellen aan

Infrarood licht pakt tumorcellen aan

Auteur: | 8 november 2011

Wetenschappers van het Amerikaanse National Cancer Institute zijn erin geslaagd om tumorcellen kapot te maken met behulp van infrarood licht. Gezond weefsel blijft daarbij gespaard. De nieuwe methode lijkt een mooie belofte, maar werd tot nu toe alleen nog maar getest bij muizen.

Kankerpatiënten worden op dit moment meestal behandeld met bestraling, zware medicijnen (chemotherapie) of een combinatie van beide. Dat moet ervoor zorgen dat de tumorcellen doodgaan. Maar omdat die behandelingen weinig specifiek zijn, krijgen ook gezonde cellen het zwaar te verduren. En daardoor ontstaan vaak vervelende bijwerkingen. Wetenschappers proberen al jaren een kankerbehandeling te ontwikkelen die zich wel specifiek richt tegen tumorcellen. Met wisselend succes.

Deze week beschrijven Hisataka Kobayashi en zijn Amerikaanse collega’s in het blad Nature Medicine een nieuwe vorm van ‘fotoimmunotherapie’; kankerbehandeling met licht. Daarbij wordt een antilichaam, gekoppeld aan een molecuul dat reageert op infrarood licht, ingespoten bij de patiënt. Het antilichaam kan zich alleen binden aan bepaalde receptoren op de buitenkant van tumorcellen. Op die manier worden uitsluitend zieke cellen gelabeld met het molecuul dat reageert op licht.

Kobayashi testte de behandeling bij muizen met een onderhuidse tumor op de rug. Hij spoot de knaagdieren in met de gelabelde antilichamen en behandelde ze vervolgens eenmalig met infrarood licht. Hij zag dat het tumorvolume van de behandelde muizen significant lager was dan dat van hun onbehandelde soortgenootjes. Bovendien bleven de behandelde dieren langer leven.

Vergelijking van de ‘fotoimmunotherapie’ behandeling met een controle situatie. Boven: het volume van de tumor neemt na bestraling met infrarood licht sterk af. Onder: zonder behandeling blijft het volume van de tumor gelijk.
Hisataka Kobayashi

Eén groot voordeel

Het antilichaam en het lichtgevoelige molecuul zorgen er, onder invloed van infrarood licht, voor dat tumorcellen opzwellen en vervolgens openscheuren en doodgaan. Het mechanisme hierachter is Kobayashi nog niet helemaal duidelijk, maar hij weet wel zeker dat het alleen werkt als het antilichaam gebonden is aan een tumorcel.

Als het nog los rondzweeft in het lichaam is het gelabelde antilichaam niet schadelijk en daarom verwacht Kobayashi dat de behandeling weinig bijwerkingen zal hebben. En dat lijkt te kloppen. Muizen die langer werden doorbehandeld en tweemaal per week een injectie kregen, hadden niet meer last van bijwerkingen dan knaagdieren uit de controlegroep die niet met het gelabelde antilichaam behandeld werden.

Of deze nieuwe vorm van ´fotoimmunotherapie´ ook bij mensen werkt, is nog onduidelijk. Dat gaat Kobayashi in de komende jaren uitgebreid onderzoeken. Want behandeling van kanker met infrarood licht heeft volgens hem één groot voordeel; infrarood licht is een stuk minder schadelijk dan de röntgenstraling en gammastraling die op dit moment gebruikt worden. Dat maakt de nieuwe methode ook aantrekkelijk voor patiënten waarbij langdurige bestraling nodig is.

Bron

Hisataka Kobayashi e.a. Cancer cell-selective in vivo near infrared photoimmunotherapy targeting specific membrane molecules Nature Medicine, 6 november 2011 (online)

Zie ook:

Licht als kankerbestrijder (Leids Universitair Medisch Centrum) Nanodruppels brengen tumor in beeld (Kennislinkartikel) Lichtgevende tumoren (Universitair Medisch Centrum Groningen) Opereren met lichtgevende tumoren (Kennislinkartikel) Tumoren zoeken met licht (Kennislinkartikel) Kanker (Kennislinkdossier)

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 november 2011

Thema: 2015 Jaar van het Licht

Wikimedia Commons, vrijgegeven in het publieke domein
2015 Jaar van het Licht
2015 is het Internationale Jaar van het Licht. Kennislink zet op een rij wat voor onderzoek we hebben gedaan aan licht én welke belangrijke rol licht nog steeds speelt in het onderzoek.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.