Enkele jaren geleden ontwikkelden Amerikaanse wetenschappers een ‘anti-rook-vaccin’, genaamd NicVax. Het Zwitserse bedrijf Cytos AG deed ondertussen hetzelfde (hun middel heeft nog geen naam). Deze vaccins zorgen ervoor dat het lichaam antilichamen aanmaakt tegen nicotine. Deze binden dan aan de nicotinedeeltjes en voorkomen zo dat nicotine via de longen en de bloedbaan in de hersencellen binnendringt. Daardoor merken de hersenen minder of zelfs helemaal niets meer van de gerookte sigaret: rokers krijgen geen kick meer van tabak. Het medicijn, dat door middel van injecties toegediend wordt, zal vooral gebruikt worden om mensen van hun verslaving af te helpen en om te voorkomen dat ze opnieuw beginnen.
Links zie je de longen van een roker, rechts die van een gezond persoon.
NicVax werd gedurende de afgelopen twee jaar uitgetest in Maastricht door onderzoeksinstituut ExTra. Daar vond men 30-60% vermindering van de nicotine opname door proefdieren. Bij mensen is voor een volledige genezing van de verslaving echter een vermindering van naar schatting 90% noodzakelijk. Het Zwitserse middel lijkt minstens zo goed te werken als NicVax: in Zwitserland slaagde men er in om ongeveer een derde van de proefpersonen blijvend van hun verslaving af te helpen.
Het exacte percentage waarmee de nicotine opname door de hersenen bij mensen verlaagd kan worden is nog niet bekend. Uit de eerste experimenten met proefpersonen is al wel duidelijk geworden dat beide middelen nauwelijks of geen nadelige bijwerkingen hebben. NicVax levert mogelijk zelfs extra voordeel op: het lijkt er op dat mensen van dat medicijn ook afvallen. Het verdere onderzoek kan dus gewoon doorgaan. Zoals het er nu naar uit ziet worden dit soort vaccins over vier of vijf jaar gewoon door de huisarts voorgeschreven.