Je leest:

Indonesische vulkaan Merapi actief

Indonesische vulkaan Merapi actief

De Indonesische Merapi vulkaan is al lange tijd actief en lijkt aan de vooravond van een nieuwe uitbarsting te staan; reden te meer om de vulkaan met lokale meetstations goed in de gaten te houden!

De activiteit van de Merapi vulkaan wordt al meer dan 80 jaar met behulp van instrumenten in de gaten gehouden. Er worden verschillende parameters rondom de vulkaan gemeten en één hiervan is seismische activiteit. Seismische monitoring op en rondom de vulkaan wordt gedaan sinds 1924. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende seismische signalen, waarbij ze kijken naar signalen met een lange duur en hoge frequentie. Als de vulkaan stabiel is meten ze slechts 3 van deze ‘events’ per dag en bij een instabiele vulkaan kan dit aantal oplopen tot een paar honderd per dag.

De Merapi vulkaan op het Indonesische eiland Java lijkt weer op uitbarsten te staan.

Meting van vervorming (deformatie) van het oppervlak van de vulkaan geeft een indicatie over de processen in de vulkaan (e.g. opkomend lava). Deze vervorming van het oppervlak wordt gemeten met behulp van een geodetisch netwerk (zie link naar webpagina van F. Beauducel).

Een rokende Merapi vulkaan, van bovenaf gefotografeerd.

De vorige uitbarsting van de Merapi was in 1994, de meest verwoestende van de afgelopen 100 jaar was op 18 en 19 December 1930. Toen kwamen er 1369 mensen om en werden 13 dorpen weggevaagd. Een overzicht van eerdere erupties is te vinden op de website van het Merapi Volcano Observatory.

Op de subductiezone tussen Australië en Indonesië schuift de Indo-Australische plaat onder de Euraziatische plaat. De kracht waarmee de platen langs elkaar schuren leidt tot vulkaanuitbarstingen en aardbevingen in het omliggende gebied. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

De Merapi vulkaan is een gevolg van de subductie van de Indo-Australische plaat onder de Euraziatische plaat. Deze zone is ongeveer 2000 kilometer lang en loopt van Sumatra naar de Sunda Eilanden. De Indo-Australische plaat duikt onder de Euraziatische plaat en dat proces veroorzaakt vulkanisme en aardbevingen.

Het KNMI heeft geen vulkanologen in dienst. Seismologische informatie die gebruikt kan worden bij de alarmering over een mogelijke eruptie is uitsluitend afkomstig van lokale netwerken in Indonesië.

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 mei 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.