Je leest:

Incoming: Genesis

Incoming: Genesis

Auteur: | 3 september 2004

Nog een paar dagen en Genesis raast onze atmosfeer binnen; telescopen hebben de ruimtesonde met gevangen zonnewind al in het vizier. Helicopterpiloten met een speciale haak zullen de sonde uit de lucht plukken.

Genesis ligt op ramkoers. Op 8 september duikt de NASA-sonde onze atmosfeer in, om aan een parachute naar grond te zakken. Sinds haar lancering in augustus 2001 heeft Genesis voorbij de maan materiaal uit de zonnewind verzameld. Dat is een stroom van geladen deeltjes uit de zon die door het hele zonnestelsel heen ‘waait’. Met het materiaal uit de zonnewind heeft Genesis eigenlijk een hap uit de zon zelf genomen: de samenstelling van de twee is gelijk. Dit is de eerste keer dat sterrenkundigen buitenaards materiaal van verder dan de maan hebben verzameld.

Artists’s concept. De zonnewind waait door het hele zonnestelsel, maar op aarde zien we het alleen bij de polen als Noorder- en Zuiderlicht. Het aardmagnetisch veld schermt ons af van de geladen deeltjes en magneetvelden, die flinke verstoring in kwetsbare elektronica kunnen veroorzaken. Ergens jammer, want de precieze samenstelling van de zonnewind vertelt sterrenkundigen veel over de zon zelf… Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Eigenlijk mag Genesis de grond niet bereiken. Aan boord zijn in dunne, kwetsbare laagjes van goud, saffier, silicium en diamant de ionen uit de zonnewind gevangen. Ook al komt Genesis aan een parachute naar beneden, de schok van de landing kan die laagjes beschadigen en voor vervuiling van de vangst zorgen.

De Genesis-sonde, aangedreven door zonnecellen, vangt materiaal uit de zonnewind in de collector arrays en verzamelt die in de concentrator. Ondertussen is die concentrator veilig afgesloten door de science cannister cover. Tijdens de duik in de atmosfeer gaat de back shell als een hitteschild voorop, tot de snelheid genoeg is gedaald voor het ontplooien van de parachute. bron: NASA / JPL / CaltechKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Om Genesis onbeschadigd in handen te krijgen heeft NASA een oude truuk uit de kast gehaald: hengelen met een haak aan een helicopter. “Onze piloten vliegen in de grootste Hollywood-films”, zegt projectmanager van Genesis Don Sweetnam. Piloten van het Amerikaanse leger visten tijdens de Koude Oorlog regelmatig fotorolletjes van spionagesatellieten uit de lucht, maar dit is de eerste keer dat burgerpiloten iets dergelijks proberen.

Tijdens oefeningen lukte het de piloten telkens om de Genesis-parachute aan de haak te slaan. Zal het op 8 september ook lukken? bron: NASA / JPL / Caltech

Het verzamelde materiaal bestaat voor driekwart uit waterstof en voor een kwart uit helium, voorspellen de onderzoekers. De precieze verhouding weten ze niet en ook de concentratie van sporenelementen is onbekend. Dat soort details zijn juist het interessantst voor de astronomen op aarde. Door de zonnewind willen ze de zon en haar oorsprong beter leren kennen.

Oerwolk

De zon is van middelbare leeftijd: vijf van haar tien miljard jaar durende leven zijn voorbij. Ze werd ooit gevormd uit een enorme wolk van gas en stof. Die trok onder zijn eigen zwaartekracht samen en vormde in het centrum een dichte bal van heet plasma. De druk en temperatuur liepen verder op, tot kernfusie kon starten. Zelfs na vijf miljard jaar van kernfusie is uit de samenstelling van de zon nog informatie te halen over de oerwolk waarmee ons zonnestelsel begon. Op 8 september begint het onderzoek pas écht: in speciale clean rooms waar alle mogelijke vervuiling is weggefilterd gaan de NASA-onderzoekers hun vangst ontleden. Daarmee hopen ze de samenstelling van de zon met ongekende precisie te bepalen.

Sample return

Genesis is naast een zelfstandig project ook een test voor toekomstige missies. In 2006 zal de sonde Stardust bijvoorbeeld zijn lading van ingevangen komeetstof naar de aarde sturen. In 2007 hoopt Japan materiaal van een asteroïde te halen en op aarde te onderzoeken. Beide missies helpen wetenschappers beter te begrijpen hoe ons zonnestelsel is ontstaan en uit welke materialen het is opgebouwd.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 september 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.