Je leest:

In de lucht schrijven met je mobiel

In de lucht schrijven met je mobiel

Auteur: | 12 juni 2009

Steeds meer mobiele telefoons zijn voorzien van een versnellingsmeter, waardoor het scherm kantelt als je de telefoon op zijn kant houdt. Studenten van de Duke University (VS.) maken hier handig gebruik van. Zij hebben software ontwikkeld waarmee je in de lucht met je mobiele telefoon kunt schrijven. De tekst kun je vervolgens aan jezelf (of een ander) mailen.

Stel je voor, je wilt morgen je oma een kaartje sturen, maar je bent haar postcode vergeten. Je vraagt het alvast aan je moeder, maar je hebt nergens pen en papier om het op te schrijven. Zou het dan niet handig zijn als je het even in de lucht kon schrijven, om het later weer terug te vinden? Amerikaanse studenten werken aan een mobiele applicatie, de PhonePoint Pen waarmee dit mogelijk is.

Aantekeningen maken

De studenten van Duke University (VS.) maken voor de PhonePoint Pen gebruik van de versnellingsmeter die in steeds meer mobieltjes zit. Dankzij deze meter kantelt het beeld als je je telefoon op zijn kant houdt of shuffelt je muziek als je je telefoon schudt. De software van de studenten slaat de bewegingen die je met je mobieltje in de lucht maakt op. Vervolgens gebruikt de software OCR om de gemaakte bewegingen om te zetten in tekst. Deze tekst kan je ten slotte opslaan in je mobiel of versturen naar een mailadres.

De onderzoekers zien veel mogelijkheden voor hun software. “Stel, je volgt een college en er komt een interessante sheet op het scherm. Je kunt daar dan een foto van maken en er vervolgens snel aantekeningen bij plaatsen”, aldus Ionut Constandache, één van de studenten. “Dat ons prototype werkt toont al aan dat zo’n pen in de toekomst mogelijk zal zijn.”

Geen toetsen meer nodig

Aan het huidige prototype zal nog wel wat gesleuteld worden. De gebruikers moeten nu nog kort pauzeren tussen twee letters; erg snel gaat het dus nog niet. Bovendien moet je de letters heel groot maken, omdat de versnellingsmeter de beweging anders niet goed waarneemt. De studenten denken dit met verbeterde algoritmes en een meer nauwkeurige versnellingsmeter op te kunnen lossen.

Momenteel kan de PhonePoint Pen alleen nog korte teksten en simpele tekeningen waarnemen. Volgens Romit Roy Choudhury, mentor van de studenten, zal de applicatie in de toekomst ook meer complexe taken aankunnen. “Mobiele telefoon worden steeds kleiner en mensen worden steeds meer gefrustreerd over de kleine toetsen”, vertelt Roy Choudhury. “Wij hopen zulke toetsenborden en pennetjes in de toekomst helemaal onnodig te maken om informatie in je mobieltje in te voeren.” Hij verwacht dat de PhonePoint Pen binnen enkele maanden te downloaden zal zijn.

Lees verder:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/ocr.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.