Je leest:

“Ik had als sekswerker plezier in mijn werk”

“Ik had als sekswerker plezier in mijn werk”

Auteur: | 5 april 2013

Altijd al willen weten hoe het is om als prostituee achter een raam te zitten? Hoe je op je kruk in het rode licht geile, dan wel geschokte toeristen aan je voorbij ziet trekken? Hoe je met hun aandacht kunt spelen? En hoe je die klant waar je écht geen zin in hebt ook net zo makkelijk de deur kunt weigeren? Dan is de ‘Workshop Sekswerker’ van het Prostitutie Informatie Centrum Amsterdam echt iets voor jou!

Ex-prostituee Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum.

Mariska Majoor (Almere, 1968), eigenares van het PIC weet waar ze het over heeft. Van haar zestiende tot haar eenentwintigste was ze zelf actief als sekswerker. “Wat ik vooral met mijn informatiecentrum wil bereiken is vooroordelen wegnemen. Ik krijg hier regelmatig groepen studenten, van over de hele wereld. Zeker studenten uit landen waar prostitutie verboden is zitten me in eerste instantie aan te kijken of ik van een andere planeet kom. En als ik ze naar hun eerste reactie vraag als ze aan een prostituee denken, dan zeggen de meesten iets als “vies”. Maar vind je mij dan ook vies, vraag ik ze dan…”

Vooroordelen genoeg om weg te nemen, weet Majoor. “De hardnekkigste is dat alle prostituees slachtoffer zijn van mensenhandel, of anders wel zwaar aan de drugs zijn. “Niemand doet dit uit vrije wil.” Dat is het meest vermoeiende vooroordeel waar ik tegen moet vechten. Weet je, als je maar lang genoeg gaat knagen en zagen, dan krijg je bij iedereen wel een verhaal eruit dat ze eigenlijk niet gelukkig zijn. Dat geldt voor een krantenbezorger en ook voor een sekswerker. Maar ik vind het echt niet van respect getuigen om alleen maar naar dat ongeluk te gaan zitten graven. Natuurlijk, we zijn allemaal liever directeur van Shell. Maar ja.”

De schattingen zijn dat 10 tot 20% van de 6.000 Amsterdamse prostituees slachtoffer zijn van illegale praktijken. Maar dat betekent dus dat er zo’n 5.000 meiden zijn die dit werk vrijwillig doen. Majoor: “Ik begon er destijds ook vrijwillig aan. Het had wat spannends, rebels ook. En het verdiende goed. Geloof me, ik had in die tijd echt lol in mijn werk. Nee, niet per se in de seks. Als je alle lol van dat werk op een rijtje zou zetten komt de seks als laatste. Sekswerk is veel meer dan zoveel keer per dag een wip. Het was voor mij ook de spanning en het spel met de mannen die langs je raam liepen.”

Liever seks dan aardappels

“Een hoge Amsterdamse zedenrechercheur zei het laatst heel treffend: Sommige vrouwen hebben nou eenmaal liever seks dan dat ze aardappels schillen.” Tegelijk geeft Majoor toe dat ze haar eigen dochter liever een andere carrière ziet kiezen. “In die zin is het misschien wel het oudste beroep van de wereld, maar het is nog steeds geen “gewoon” beroep. Zolang je sekswerk niet op je c.v. kunt zetten zonder bij andere werkgevers in de problemen te komen en zolang er bij grote delen van de maatschappij een taboe op rust is sekswerk geen gewoon beroep. Maar dat betekent niet dat je er in een bepaalde fase van je leven niet bewust voor kunt kiezen.”

Belle staat voor respect voor alle sekswerkers over de wereld.

Sinds het faillissement van de Rode Draad, de ‘vakbond’ voor prostituees, is het 19 jaar oude PIC van Majoor nog een van de weinige plaatsen waar informatie over prostitutie te krijgen is. "Ik treed ook wel eens op als een soort belangenbehartiger, zoals laatst nog in een debat met Burgemeester Van der Laan. Wat was ik woest op die man. Hij wil koste wat kost alle sekswerkers registreren, zogenaamd om de illegaliteit uit te bannen.

Maar dat gaat op zijn manier niet gebeuren. Je duwt de meiden die in de problemen zitten alleen maar verder de illegaliteit in. Wat denkt ‘ie nou, dat een meisje dat gedwongen in de prostitutie zit tijdens een intakegesprek van twee uur met zo’n stropdas op het gemeentehuis een boekje open gaat doen over haar pooier die in zijn BMW voor de deur staat te wachten?!"

“Hoe het dan moet? Als de overheid echt iets wil doen aan illegaliteit en mensenhandel, dan zullen ze mét de sekswerkers moeten optreden, niet tégen. Dat er weer vertrouwenspersonen komen waar een raamexploitant naartoe kan gaan als hij of zij denkt dat bepaalde dingen niet zuiver zijn. Niet die botte bijl waar de gemeente nu mee hakt.”

Belle

Als eerbetoon aan alle sekswerkers gaf Majoor in 2007 opdracht aan beeldend kunstenares Els Rijerse om een beeldje te maken van de fictieve prostituee Belle. Majoor: “Het clichébeeld dat mensen hebben van een prostituee is dat van een teneergeslagen, trieste figuur. Belle is het tegenovergestelde van dat beeld. Ze staat op het Oudekerksplein als een trotse vrouw, fier in een deuropening haar lichaam te “verkopen”. Zij staat voor respect voor alle sekswerkers over de hele wereld.”

Dit artikel is een publicatie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
© Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 april 2013

Thema: Het menselijk lichaam

Édouard Manet
Het menselijk lichaam
Het lichaam kun je door veel verschillende brillen bekijken; met een culturele blik, of vanuit medisch perspectief, maar ook in de kunst neemt het lichaam een bijzondere positie in. Om over de economie van 'het oudste beroep van de wereld' nog maar te zwijgen. Uiteindelijk probeert het BWM cahier 'Het menselijk lichaam' een antwoord te vinden op die ene centrale vraag: 'heb je of ben je een lichaam?'
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.