Je leest:

Ik ga op reis en neem mee terug…

Ik ga op reis en neem mee terug…

Auteur: | 30 augustus 2016

‘Ik ga op reis en neem mee…’. Weloverwogen pakt de reiziger zijn koffers. Zeker degene die vertrekt voor een nieuwe heup, om zijn ogen te laten laseren of voor een cosmetische ingreep. Patiënten hebben diverse redenen voor medische zorg in een ander land (kortere wachtlijsten, lagere kosten, prettige bestemming), ontvangende landen zien er brood in. Europese landen, maar ook exotische bestemmingen, richten zich actief op de medische markt.

Naar schatting gaan 40.000 patiënten per jaar de grens over. Medisch toerisme is inmiddels een serieus fenomeen. De vraag is: waar komt de patiënt mee terug? Infecties als complicatie, maar ook: kolonisatie met resistente micro-organismen. Dragerschap, onzichtbaar, maar met alle kans om de patiënt tot last te worden of anderen met dezelfde bacterie te besmetten.

Wat doen we daar aan? Op de algemene bevolking is weinig zicht en interventies zijn niet mogelijk, maar zodra een dergelijke patiënt een zorginstelling in Nederland binnenkomt kan hem gevraagd worden of hij recent in een buitenlandse zorginstelling verbleven heeft. En zo ja, dan kan eventueel dragerschap van een resistent micro-organisme worden vastgesteld en gepaste maatregelen worden genomen.

Ook in de fase waarin de uitslag nog niet bekend is maar de zorginstelling wel weet dat de patiënt tot een ‘risicogroep’ behoort, neemt men al maatregelen: de patiënt kan dan worden afgezonderd van andere patiënten en met de nodige voorzorg behandeld. Deze aanpak is voor de MRSA (methicilline-resistente S. aureus) zeer werkzaam en effectief gebleken. De inspectie ziet er de afgelopen jaren intensief op toe dat de zorginstellingen deze barrière naar behoren opwerpen.

Biowetenschappen en Maatschappij, Hollandse Hoogte

Een belangrijke vraag is nu: werkt deze screening in onze zorginstellingen ook goed voor de andere BRMO, met name de resistente gramnegatieve darmflora, zoals E.coli en Klebsiella spp.? Het antwoord hierop lijkt ontkennend. Reizigers naar andere landen, ook als ze geen medische zorg ontvangen, komen massaal terug met resistente bacteriën in hun darmen. Zij zijn lang drager van een resistente bacterie maar bij een goede risicoanalyse in een ziekenhuis komen zij niet naar boven als mogelijke risicopatiënt. Zij hebben immers alleen maar gereisd.

Medisch toerisme draagt ongetwijfeld bij aan de import van resistente micro-organismen in ons land. Zorgwekkender is de import van resistente bacteriën door toerisme in algemene zin. Hopelijk zullen aanvullende manieren van screenen er binnenkort voor kunnen zorgen dat ook deze micro-organismen opgemerkt worden aan de poort.

Dit artikel is een publicatie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
© Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 augustus 2016

Thema: Antibioticaresistentie

iStock
Antibioticaresistentie
De ontdekking van antibiotica betekende een doorbraak in de geneeskunde. Maar door overmatig en onjuist gebruik zijn bacteriën ongevoelig geworden voor deze middelen. Wat moeten we als antibiotica niet meer werken?
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.