Je leest:

Ig Nobel 2004

Ig Nobel 2004

Auteur: | 6 oktober 2004

De Ig Nobel-prijzen voor wetenschappelijk onderzoek ‘waar je eerst door moet lachen en daarna nadenken’ zijn uitgereikt aan de Amerikaanse Harvard-universiteit. Over de natuurkunde van de hoela-hoep en uitvinder van Karaoke.

Ignoble: eerloos, onwaardig. Ig Nobel: de leukste ‘wetenschappelijke’ prijs ter wereld! Al veertien jaar lang reikt het wetenschappelijk-humoristische blad Annals of Improbable Research de ‘Ig’ uit voor wetenschappelijk onderzoek “waar je eerst door moet lachen en daarna nadenken”. Traditioneel gebeurt dat in de week voor de bekendmaking van de échte Nobelprijzen. Juweeltjes uit voorgaande jaren waren de (Nederlandse) beschrijving van een necro-homofiele eend (2003), de analyse van de benodigde kracht om schapen over verschillende soorten terrein te slepen (2003) en kippengetok als indicatie van de windsnelheid in tornado’s (1997).

Laureaten 2004

In het bomvolle Sanders Theatre van Harvard University werden op 30 september de Ig Nobel-prijzen uitgereikt. Acht van de tien winnaars waren zo sportief om hun prijs persoonlijk in ontvangst te komen nemen. Ze mochten zich tijdens de uitreiking in één minuut ‘nader verklaren’. Een schattig (doch streng) negenjarig meisje zorgde dat de winnaars niet over die limiet heengingen. Een dag later mochten ze een nieuwe speech van 5 minuten houden.

Miss Sweety Poo vertelt Charles Paxton (Biologie-Ig 2002) dat hij te lang aan het woord is. bron: Annals of Improbable ResearchKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Naast de uitreikingsceremonie was er ook ander wetenschappelijk vermaak, zoals de wedstrijd win-een-date-met-een-echte-Nobellaureaat en papieren vliegtuigjes gooien met de hele zaal.

Waarom won wie wat?

Vrede

Daisuke Inoue (Hyogo, Japan) voor het uitvinden van Karaoke. Daarme vond hij volgens de jury “een heel nieuwe activiteit uit waarmee mensen elkaar kunnen leren tolereren”. Inoue kreeg een daverend applaus, waarna drie echte Nobellaureaten de hele zaal voorgingen in een stukje Karaoke: “You’re just to good to be true / Can’t take my eyes of you…” galmde door de zaal.

Geneeskunde

Steven Stack (Wayne State University, Detroit) en James Gundlach (Auburn University, Auburn, Alabama) voor het onderzoeken van het effect van Country muziek op zelfmoord".

Natuurkunde

Ramesh Balasubramaniam (University van Ottowa) enMichael Turvey (Universiteiten van Connecticut en Yale) voor het uitwerken van de natuurkunde van de hoela-hoep.

Volksgezondheid

Jillian Clarke (Chicago High School for Agricultural Sciences, daarna Howard University), voor het onderzoeken of je gevallen etenswaren die je binnen vijf seconden van de grond raapt nog veilig op kunt eten.

Scheikunde

Coca Cola in Groot-Brittannië, voor het bewerken van Thames-water tot ‘Dansari, een doorzichtige vorm van water’.

Techniek

Donald J. Smith en wijlen zijn vader Frank J. Smith (Orlando, Florida), voor hun patent op het truukje om kale plekken te bedekken door ze onder te kammen.

Literatuur

De American Nudist Research Library (Kissimmee, Florida) voor het bewaren en onderhouden van de geschiedenis van nudistisch Amerika, waar iedereen het kan zien.

Psychologie

Daniel Simons (Universiteit van Illinois) en Christopher Chabris (Universiteit van Harvard) omdat ze aantoonden dat als mensen zich ergens op concentreren, ze iets anders over het hoofd kunnen zien. Zoals een man in een gorilla-pak.

Economie

Het Vaticaan, voor de beslissing om gebeden te outsourcen en ze in India te laten uitvoeren.

Biologie

Ben Wilson (University van British Columbia), Lawrence Dill (Simon Fraser Universiteit, Canada), Robert Batty (Scottish Association for Marine Science), Magnus Whalberg (Universiteit van Aarhus, Denemarken) en Hakan Westerberg (Zweeds Nationaal Visserij Bureau), voor het aantonen dat haringen waarschijnlijk communiceren door scheten te laten.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 oktober 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.