Je leest:

Iedereen internet met supersatelliet

Iedereen internet met supersatelliet

Auteur: | 27 december 2010

In een Zwitsers bergdorpje is de kans klein dat je een ADSL-aansluiting hebt. Maar met een satellietverbinding kun je het internet wellicht wél op. Zeker binnenkort, want een nieuwe ‘supersatelliet’ moet afgelegen gebieden voortaan van snel internet voorzien.

De KA-SAT-satelliet is een enorm apparaat: het is zes meter hoog en weegt 6100 kg.

Derde kerstdag was het zo ver: vanaf een basis in Kazachstan werd de KA-SAT-satelliet succesvol de ruimte in geschoten. De satelliet is de meest geavanceerde tot nu toe en kan zo’n twee miljoen huishoudens van internet gaan voorzien. Het is geen overbodige luxe: “Zo’n 30 miljoen huishoudens in Europa hebben geen internet, of alleen met een langzame verbinding”, vertelt Michel de rosen, directeur van Eutelsat, het bedrijf dat de satelliet zal beheren. “Dat zijn mensen die op het platteland of in de bergen wonen, soms niet eens ver van een grote stad. KA-SAT zal dit probleem verhelpen.”

KA-SAT komt op zo’n 36000 km afstand van de evenaar te hangen, op 9 graden oosterlengte. Het is een geostationaire satelliet: hij draait in een baan om de aarde, met precies dezelfde snelheid als waarmee de aarde om haar eigen as draait. Hierdoor lijkt de satelliet – vanaf de aarde gezien – stil te staan.

Veel en smal

Wat de satelliet vooral bijzonder maakt, is het gebruik van meer dan 80 ‘spot-beams’. Dat wil zeggen dat de communicatie met de aarde niet via één brede straal loopt, maar via heel veel ‘nauwkeurige’ stralen. Deze aanpak lijkt op het systeem voor mobiele telefonie. Ook daar wordt een groot gebied onderverdeeld in kleinere regio’s, die elk een eigen telefoonmast hebben.

De single-beam satelliet (links) stuurt zijn signalen met een brede bundel naar de aarde. De multi-beam satelliet (rechts) gebruikt meerdere kleinere bundels.

Door het gebruik van meerdere spot beams, is het signaal per ontvanger sterker. Hierdoor kun je volstaan met een kleinere schotel, want je hoeft minder radiogolven op te vangen om toch een sterk signaal binnen te krijgen.

Een ander belangrijk voordeel is dat frequenties hergebruikt kunnen worden. Normaal wordt het aantal signalen beperkt door het aantal frequenties. Gebruik je namelijk één frequentie voor meerdere signalen, dan kun je de berichten niet uit elkaar houden. Bij het multi-beam systeem kan een frequentie echter meerdere keren gebruikt worden. Elke straal mag alle frequenties gebruiken, dus een bepaalde frequentie kan door de KA-SAT 82 keer benut worden. Zo heb je uiteindelijk meer capaciteit, wat een hoge snelheid oplevert. Er kunnen downloadsnelheden tot 10 Mbps en uploadsnelheden tot 4 Mbps behaald worden.

Niet alleen

KA-SAT volgt een maand na de Hylas-1. Die satelliet werd 29 november gelanceerd en is de eerste Europese satelliet die het multi-beam systeem gebruikt.

De naam Hylas is afgeleid van ‘Highly Adaptable Broadband Satellite’. De bandbreedte en het vermogen van elke straal zijn namelijk op afstand aan te passen. Dat moet ook wel, want de eisen aan de internetverbinding verschillen per regio en ze veranderen in de loop der tijd: wanneer een gebied verstedelijkt, zal meer bandbreedte nodig zijn. De KA-SAT zal ook op afstand aan te passen zijn.

Een andere overeenkomst is het gebruik van de zogenaamde Ka-band. Dat is een bepaald gedeelte van het elektromagnetisch spectrum, met frequenties tussen 26.5 en 40 GHz. Tot nu toe werden deze frequenties niet gebruikt voor internetsignalen: het meest gangbaar is de Ku-band: 12 tot 18 GHz. Voor multi-beam zijn echter heel nauwkeurige signalen nodig, waarvoor de Ka-band beter geschikt is.

Zie ook

Lees meer over satellieten op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/satelliet/index.atom?m=en", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 december 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.