Je leest:

Iedereen filmt in 3D met Nederlandse technologie

Iedereen filmt in 3D met Nederlandse technologie

Auteur: | 14 februari 2012

Het Nederlandse bedrijf 3D-One brengt als eerste een module voor camerasystemen op de markt waarmee iedereen in 3D kan filmen. Denk aan 3D videoconferenties, medische beeldopnames en het vertonen van een plaats delict in 3D tijdens een rechtszaak.

3D-One

De module van 3D-One kan aan bestaande opnamesystemen worden bevestigd. Hiermee voorkomt het bedrijf de hoofdpijn die komt kijken bij het uitlijnen van twee camera’s tot een stereoscopisch systeem. Ze leveren tevens de elektronica en software die nodig is om de opnames te verwerken tot een vloeiend 3D-beeld, bijvoorbeeld voor op een 3D-tv.

De doelgroep voor de module is volgens Max Collon van 3D-One echter niet de amateurfilmer, maar een uiteenlopende groep industrieën die allemaal baat hebben bij 3D-beelden om het werk makkelijker te maken. “Denk aan forensische technologie, de medische wereld, videoconferenties, overal waar een meting in 3D nuttig is.”

Forensische teams die zijn uitgerust met deze module kunnen de plaats delict in 3D filmen, projecteren en analyseren, terwijl medische onderzoekers hiermee niet meer hoeven klooien met stereoscopische microscopen waar maar één persoon tegelijk achter kan. “Ook 3D videoconferenties liggen hiermee voor iedereen binnen handbereik. De module kan werkelijk overal worden ingezet waar gemeten wordt.”

Enkele toepassingen die 3D-One voor ogen heeft voor de module.
3D-One

Filmen in de ruimte

In de flyer zet 3D-One de specs van de module op een rijtje. Collon verklapte alvast een nieuwe feature die de volgende versie van de module meekrijgt. “Het wordt mogelijk om een multispectrale analyse uit te voeren. Hiermee kan je op basis van het lichtspectrum van een voorwerp meten welke stoffen erin zitten. Heel handig voor kwaliteitscontrole.” De nieuwe module komt medio 2012 op de markt.

Het is niet verbazend dat 3D-One zo ver voorop loopt in de 3D consumentenmarkt. Ze houden zich immers al sinds 2004 bezig met 3D technologie. Hun 3D camcorders zijn zo’n grote hit dat zelfs André Kuipers ze meeneemt naar het ISS om daar 3D video-opnames te maken. Ze hebben ook de eerste live 3D videovertoning in de ruimte op hun naam staan, die je ziet in het onderstaande filmpje.

Op Kennislink vertoont Youtube het filmpje stereoscopisch, wat je in 3D kunt bekijken door scheel te kijken. Op Youtube zelf staat het filmpje in rood/groen beelden. Dus als je nog zo’n brilletje hebt liggen kan je doorklikken voor die 3D ervaring.

Kost dat?

Zoals met de meeste nieuwe technologieën is de prijs niet mals, als je tenminste consument bent. Voor de 3D camcorder tel je nu zo’n 25.000 eurootjes neer. De module is met ongeveer 4000 euro wat goedkoper, maar Collon zegt al dat ze deze meestal een grotere hoeveelheden verkopen (denk 100 stuks) aan de eerder genoemde industrieën. Laten wij daarom vooral genieten van al het moois wat dankzij dit Nederlandse bedrijfje mogelijk wordt maakt.

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/3D/index.atom?m=of", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 februari 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.