Je leest:

Huygens toch in canon

Huygens toch in canon

Auteur: | 4 juli 2007

De canon der vaderlandse geschiedenis krijgt toch een plekje voor wetenschapper Christiaan Huygens. Dat heeft de canon-commissie onder leiding van Frits van Oostrom bekend gemaakt. Huygens, lenzenslijper en ontdekker van de ringen van Saturnus, laat Pim Fortuyn en de boekdrukkunst in het stof bijten.

Vijfduizend jaar geschiedenis in vijftig onderwerpen: de commissie voor de Nederlandse historische canon had een zware klus. Op de eerste versie, uitgebracht in 2006, kwam veel kritiek van wetenschappers; de canon zou geen recht doen aan de belangrijke rol van wetenschap in Nederland. De Volkskrant begon zelfs een eigen bèta-canon met basisfeiten uit de exacte wetenschap. Met alleskunner Christiaan Huygens geeft ook de algemene canon aandacht aan de Nederlandse wetenschap.

Naast Christiaan Huygens als wetenschapper in Nederlands Gouden Eeuw bevat de canon o.a. de hunebedden, Karel de Grote, de VOC, de eerste spoorlijn, Vincent van Gogh, Anne Frank en de gasbel bij Slochteren.

Christiaan Huygens werd in 1629 geboren als zoon van Constantijn Huygens, dichter en secretaris van de stadhouders van Oranje. Christiaan had weinig talent voor een hoge functie als zijn vader en kreeg van Constantijn een toelage om zich te wijden aan zijn passie: onderzoek. Huygens junior waagde zich op allerlei terreinen van de wetenschap.

Huygens bestudeerde de wiskunde van de kwadratuur van de cirkel, onderzocht de natuurkundige val- en slingerbeweging en verbeterde het slingermechanisme van klokken. Huygens sleep ook eigen lenzen en is bekend geworden met zijn golftheorie van het licht. Met een zelfgebouwde telescoop ontdekte Huygens de ringen van reuzenplaneet Saturnus en diens maan Titan. Daar landde op 14 januari 2005 de Europese Huygens-sonde, die atmosfeer en oppervlak van de enorme maan onderzocht.

De lens waarmee Christiaan Huygens de Saturnus-maan Titan ontdekte. De beeldrechten van de foto berusten bij het Universiteitsmuseum Utrecht maar de foto mag voor niet-commerciële doeleinden gebruikt worden. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Scholen

De canon beschrijft onderdelen van de vaderlandse geschiedenis die elke Nederlander moet kennen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt zou de vijftig onderwerpen uit de canon liefst al in het schooljaar 2008-2009 opnemen in het onderwijsprogramma. Scholen moeten dan verplicht aandacht besteden aan de canononderwerpen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 juli 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.