Je leest:

Hooligans

Hooligans

Auteur: | 31 mei 2006

Professor Otto Adang gebruikt onderzoek naar gedrag om de politie te trainen beter tegen voetbalvandalisme op te treden. Als de kennis die er nu is daadwerkelijk wordt ingezet bij het EK, dan wordt het een feest zonder geweld.

Terwijl wij allemaal lekker voor de buis gaan hangen tijdens het EK, heeft de politie het extra druk. Helaas zijn voetbalwedstrijden niet alleen reden voor een feestje, maar zien sommige mensen ze ook als een aanleiding om er eens lekker op los te slaan.

Professor Adang denkt dat het uitbannen van geweld niet mogelijk is. Voor het verminderen van excessen bestaan wel goede mogelijkheden. Niet door meer politie of meer imposant gedrag van de ME, maar door de psychologie te raadplegen.

Als de politie adequaat op voetbalgeweld wil reageren, is het belangrijk om het gedrag van de hooligans te bestuderen. Als je het gedrag van voetbalsupporters bestudeert, zie je bijvoorbeeld dat hun gedrag niet normloos is, zoals we vaak denken. ‘Het is een mythe dat het geweld in voetbalstadions normloos gedrag is’, aldus Adang. Het gedrag is wel degelijk aan normen gebonden. Die normen zijn alleen niet de normen van de gemiddelde Nederlander. Ook is het belangrijk te beseffen dat geweld niet zomaar bestaat. Geweld heeft een functie in de samenleving. Mensen voelen zich door supportersgeweld verbonden omdat ze tot een groep behoren. Daarnaast kun je via agressie laten zien dat je prestige hebt.

Als je begrijpt waarom voetbalsupporters geweld gebruiken en wanneer dit gebeurt dan kun je er veel beter tegen optreden. Vaak maakt de politie de fout etiketten op groepen voetbalsupporters te plakken. Die stigmatisering werkt volgens Adang juist averechts: ‘Als je mensen behandelt als hooligans, dan zullen ze zich ook sneller zo gedragen.’

Maatregelen waarvan veel verwacht wordt, vallen vaak tegen. Het veel geprezen stadionverbod bijvoorbeeld, is volgens Adang geen handige maatregel. In de eerste plaats is het bijna onuitvoerbaar. Stel je voor dat de politie voor een paar honderd hooligans stadionverboden moet regelen, dat is een werk! In de tweede plaats is een stadionverbod niet effectief in het uitbannen van geweld. Het geweld verplaatst zich door dit soort verboden alleen maar naar buiten het stadion.

‘Bij het EK voetbal in Portugal is een nieuwe strategie ter hand genomen om geweld tegen te gaan’ vertelt Adang. Iedereen werd als gast verwelkomd, ook de Engelse supporters van wie men altijd veel herrie verwacht. Daardoor kon er minder makkelijk een wij-zij gevoel optreden dat vaak zorgt voor onrust. Door deze aanpak vermindert de kans op geweld aanzienlijk. Daarnaast is het volgens Adang belangrijk om geweld te isoleren en het zelfreinigend vermogen van groepen te bevorderen.

De softe aanpak van Adang stuit soms wel op weerstand. Niet alleen hooligans maar ook politie en beleidsmakers willen stoer doen en laten zien dat ze hard optreden. Iets wat in het huidige politieke klimaat goed scoort.

Adang voorspelt dat het dit toernooi wel mee zal vallen met het geweld. Er is goede internationale politiesamenwerking. Het is natuurlijk wel de vraag of de kennis die de politie op heeft gedaan ook in de praktijk gebruikt gaat worden.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 31 mei 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.