Je leest:

Honden waarschuwen voor epilepsie

Honden waarschuwen voor epilepsie

Auteur: | 24 juni 2004

Canadese wetenschappers laten zien dat sommige honden kunnen voorspellen wanneer een kind een epileptische aanval krijgt. De honden gedragen zich anders dan normaal vlak voor een aanval. De baasjes zien aan het afwijkende gedrag dat er weer een aanval aankomt.

Tijdens een epileptische aanval ontstaat er een soort kortsluiting in de hersenen. Hierdoor raakt de epilepsiepatiënt vaak buiten bewustzijn. Aanvallen variëren van seconden tot minuten en meestal eindigt een aanval met stuiptrekkingen waarna de patiënt weer bij bewustzijn komt. De Canadese wetenschapper Adam Kirton zegt dat de aanval zelf niet eens het ergste is van de ziekte. “De angst voor de volgende aanval is nog veel erger. De onvoorspelbaarheid belemmert dit soort gezinnen in hun doen en laten. Het kan dan ook een enorme bevrijding zijn als de familie van een epileptisch kind weet wanneer er weer een aanval op komst is”.

Tijdens een epileptische aanval ontstaat er een soort kortsluiting in de hersenen.

Kirton onderzocht 62 gezinnen met een epileptisch kind die langer dan 1 jaar een hond hadden. Van de 62 gezinnen gaf ongeveer 40 procent aan dat de hond anders reageerde tijdens of voor een aanval. En 9 van de 62 honden was in staat om de aanval te voorspellen. Deze honden vertoonden allemaal een specifiek gedrag vlak voor de aanval. Sommige honden likten het kind in het gezicht en weer anderen gingen naast het kind staan of werden jankerig.

Het is helaas nog niet zo dat je de honden er op uit kunt kiezen. Sommige honden vertonen nou eenmaal wel dit gedrag en anderen niet. Ook het ras maakt niet veel uit. Tussen de 9 honden met een “zesde zintuig” zat zowel een Rottweiler als een Golden Retriever. Wel zijn het meestal grote honden en grappig genoeg zijn het vrijwel allemaal teefjes die deze extra gave bezitten. Een zwakte in de studie is dat alle observaties gedaan zijn door de hondenbezitters zelf. De baasjes overschatten misschien wel de kwaliteiten van hun eigen hond. Vandaar dat Kirton nog een vervolg onderzoek wil uitvoeren met een objectief panel.

Hoe de honden in staat zijn de aanval te voorspellen is nog niet duidelijk. Sommige wetenschappers denken dat de honden kunnen ruiken of er een aanval komt. Het is mogelijk dat vlak voor een aanval de patiënt een beetje gaat zweten. Andere wetenschappers denken eerder dat de honden zien dat de patiënt zich een beetje anders gedraagt vlak voor een aanval. De honden merken bijvoorbeeld kleine spiervertrekkingen in het gezicht op. De groep van Kirton hoopt in de nabije toekomst meer antwoorden te vinden. Wie weet kan er dan zelfs wel een trainingsprogramma opgezet worden waarbij de trouwe viervoeter het leed van de gezinnen met een epileptisch kind helpt verzachten.

Dit artikel is een publicatie van Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI).
© Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.