Je leest:

Hollands idee breekt tsunami

Hollands idee breekt tsunami

Auteur: | 2 november 2012

Ingenieursbureau Van den Noort Innovations bedacht een passieve tsunamibreker die de massa van een tsunami zelf gebruikt om de vloedgolf te breken. Het bureau ontving voor het concept de Wall Street Journal Technical Innovation Award in de categorie Environment.

Spoilers trekken op kracht van de aanstormende tsunami twee kleppen omhoog.
YT

Het Nederlandse bureau Van den Noort Innovations ontwikkelde met studenten een tsunamibreker van staal en beton. Het technische principe is vrij eenvoudig. Twee spoilers trekken met de kracht van de aanstormende tsunami twee stalen wanden omhoog. Het concept won de milieuprijs van Wall Street Journal.

Tot nu toe zijn er nauwelijks technische oplossingen die bestand zijn tegen de kracht van tsunami’s. Individuele burgers schaffen een overlevingscapsule aan als bescherming tegen nieuwe vloedgolven. Anderen pakken hun spullen en gaan hogerop wonen. Landen in Azië plaatsten eerder al eens starre tsunamibrekers van gewapend beton, maar met gering succes.

Zo brak de starre tsunamibreker in de Japanse Kamaishi Bay af als een bakstenen muurtje bij de eerste golven van de ramptsunami van maart 2011. De lat voor levensreddende tsunami-oplossingen ligt daardoor erg hoog. Geen ontwerper heeft zich nog gewaagd aan een bewegend mechaniek dat reageert op de aanstormende watermassa.

Een tsunami of vloedgolf ontstaat door een zeebeving, een vulkanische uitbarsting onder zee of vlak aan zee. Hij kan ook ontstaan door een grote aardverschuiving, modderstroom of gloedwolk langs een vulkaanhelling de zee in. Tsunami’s komen het meest op en in de buurt van de Grote Oceaan, omdat langs alle randen van deze oceaan door platentektoniek veel aardbevingen plaatsvinden. Meer hierover in deze BBC-docu.

Werking Tsunamibreker

De ‘Twin-wing Tsunami Barrier’ van het ingenieursbureau Van den Noort Innovatie bestaat uit betonnen funderingselementen die na afzinken op de zeebodem rusten. Ze liggen op 10 meter diepte, een kilometer uit de kust. Bovenop liggen twee scharnierende stalen wanden. Als het zeewater zich door de eerste zuiging van de tsunami terugtrekt, de ‘negatieve tsunami’, trekt een spoiler de stalen wand aan de kustzijde omhoog. Daardoor wordt wegstromend water vastgezet in een kustcompartiment. De (positieve) tsunamigolf krijgt hierdoor minder water en wordt wat lager. De tsunami activeert een spoiler die een tweede wand omhoogdrukt. De golf wordt door een diffuser boven op de wand terug de oceaan op gestuwd.

Het systeem werkt volledig autonoom, zonder ICT-aansturing, een hydraulische systeem of verbindingen. Het is als model aan de tand gevoeld in de testtank van een maritiem laboratorium en het principe functioneerde daar goed.

Ingenieur Johan van den Noort ontwikkelde het concept voor een Thaise projectontwikkelaar die zijn belegging in een stuk strand van het Thaise Patong Bay veilig wil stellen. De Thaise overheid die zelf veel stranden langs de Indische Oceaan beheert, toont inmiddels interesse in het Nederlandse concept.

Van den Noort: “We ontwierpen eerder de Self Closing Flood Barrier, maar die bleek niet bestand te zijn tegen tsunami’s. Daarom heb ik de tsunami barrier ontworpen en deze met tien studenten van de Technische Hogeschool in Heerlen onderzocht en uitgewerkt. Na 4 jaar onderzoek konden we hier vorig jaar het uiteindelijke ontwerp op papier zetten..”

Johan van den Noort is lid van de Nederlandse orde van Uitvinders NOVU en werkt vaker aan maatschappelijke en technische oplossingen. Eerder ontwierp hij een zelfsluitende waterkering en schetste hij een roterend, drijvend vliegveld in de Noordzee om Schiphol meer ruimte te geven om zo de drukke Randstad te ontzien.

Lees meer op Kennislink over tsunami’s:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/tsunami.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 02 november 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.