Je leest:

Hoeveel broeikasgas scheet een stier?

Hoeveel broeikasgas scheet een stier?

Auteur: | 14 juni 2011

Methaan is een bijzonder sterk broeikasgas, veel sterker dan koolstofdioxide. Belangrijk dus voor de mogelijke opwarming van de aarde. Hoeveel methaan er in de atmosfeer komt door vee en wild is niet precies bekend, maar nu is er een doorbraak!

Een stier in de Franse wei.
concoursvaches.fr

U zult methaan (CH4) misschien kennen als onderdeel van een vervelend luchtje. Niet veel later heeft dit gas zich gemengd met de andere gassen in de atmosfeer. Piepkleine concentraties zijn het met 1790 deeltjes per miljard.

Deze lage concentratie doet vermoeden dat dit gas er niet toe doet, maar niets is minder waar. Dit gas is een zeer sterk broeikasgas, 20-25 maal sterker dan koolstofdioxide (CO2). Wetenschappers monitoren dan ook de totale uitstoot op jaarbasis. Dat is goed bekend, maar veel minder bekend is hoeveel methaan elke bron nu produceert.

Neem bijvoorbeeld de herkauwers zoals runderen, herten en giraffen. Van hen is nauwelijks bekend hoeveel methaan ze produceren. Of, banaal gezegd, hoeveel methaan er nu in de scheten/ontlasting van bijvoorbeeld stieren zit. Fiona Gill (Universiteit van Bristol/Universiteit van Leeds, Engeland) en collega’s zochten het voor u uit.

Methaanuitstoot

Methaan geproduceerd door herkauwers is de grootste onnatuurlijke bron van methaan volgens diverse onderzoeken. Grove schattingen laten zien dat het gaat om ca. 16% van de totale methaanuitstoot. De grootste natuurlijke bron zijn zonder twijfel draslanden. Schattingen hiervan lopen sterk uiteen met 20-39% van de totale uitstoot. De laatste decennia komen meren uit de permafrost overigens opzetten als een relatief kleine bron van methaan.

Archaeol

Essentieel om dit te bepalen is het stofje archaeol. De basis was daarvoor al gelegd in een artikel uit 2010. “Een eerdere studie binnen hetzelfde project toonde aan dat herkauwers archaeol in hun ontlasting hadden, maar archaeol werd niet gevonden in ontlasting van niet-herkauwende herbivoren zoals paarden,” vertelt Gill aan Kennislink. “Dit bracht ons op het idee om te testen of er een rekenkundige relatie bestaat tussen de hoeveelheid archaeol en methaanuitstoot.”

Zo gezegd zo gedaan, en de onderzoekers gingen aan de slag met twaalf stieren. De helft kreeg kuilgras voorgeschoteld en de andere helft een dieet bestaande uit concentraat (meer gerst en minder sojameel ten opzichte van gras). De stieren met het grasdieet produceerden aanmerkelijk meer methaan en er zat ook meer archaeol in de ontlasting van deze stieren.

De methaanconcentratie in de atmosfeer tot en met 2008.
NOAA

Archaeol zelf zat overigens niet in het eten van de stieren; het is waarschijnlijk aangemaakt door oerbacteriën (archaea) aanwezig in de pens. En… hoeveel scheet een stier nou? Met een grasdieet komt het neer op 341 gram per dag volgens de onderzoekers.

Zwitserse koeienvlaai.
Creative Commons

Toekomstmuziek

Er lijkt dus een verband te zijn tussen de hoeveelheid archaeol en de methaanuitstoot door stieren. En dat is mooi want zo kan mogelijk beter geschat worden hoeveel methaan in de atmosfeer terecht komt door herkauwers.

Er is echter nog een lange weg te gaan voor het zover is. De onderzoekers keken nu namelijk nog maar naar twaalf stieren. “Vervolgonderzoek zal zich toespitsen op vergelijkbare studies op een grotere schaal,” aldus Gill.

Wellicht ontkomt ook versteend materiaal niet aan de studie: “Ik ben ook erg geïnteresseerd of deze methode toegepast kan worden op fossiele poep.” Een voorstudie naar fossiel materiaal van een schaap-/geitachtige bleek al archaeol op te leveren.

Bronnen:

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 juni 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.