Naar de content

Hoeren, rozen en cijfers

BNN heeft 15 maart uitgeroepen tot Nationale Hoerendag. Want, zo zeggen ze bij de jongerenomroep, het leven van een hoer gaat niet altijd over rozen en dus verdient ze een bloemetje. Een nobel idee. Maar hoeveel dames van plezier kunnen een boeketje verwachten? En wie zijn de hoerenlopers die met dat boeket voor de deur of het raam zullen staan? Een korte blik op de cijfers achter de prostitutie.

Voor een onderwerp dat min of meer op straat ligt, is er bar weinig wetenschappelijk onderzoek naar prostitutie gedaan. Hoeveel prostituees er zijn, hoeveel mannen regelmatig naar de hoeren gaan en hoeveel geld er in om gaat: we moeten het doen met schattingen.

Hoeren in Nederland

In Nederland zijn er – naar schatting dus – zo’n 25.000 tot 30.000 prostituees actief. Daarvan staan er zo’n 1100 achter het raam op de Amsterdamse Wallen. Veruit de meeste prostituees in Nederland zijn vrouw (90%), maar er is ook een klein percentage transgender sekswerkers (5%) en mannelijke sekswerkers (ook 5%).

Ondanks de wereldwijde reputatie als land van lichte zeden, met het Amsterdamse Red Light District als boegbeeld, valt het aantal vrouwen dat in Nederland voor de prostitutie heeft gekozen, relatief gezien mee. Volgens schattingen van gezondheidswetenschapper Vandepitte en zijn collega’s, kan 0.6% van de Nederlandse vrouwen tussen 15 en 46 geclassificeerd worden als sekswerker (ook iemand met een sugardaddy telden ze mee als sekswerker). Daarmee hoort Nederland tot de Europese middenmoot. Slovenië en Duitsland voeren de lijst aan (met 1.4%), terwijl Zweden helemaal onderaan bungelt (met 0.1%).

Hoerenlopers in Nederland

Dat we niet precies weten hoeveel mannen er naar de hoeren gaan, is wel logisch. Mannen lopen daar -net als prostituees – vanwege het maatschappelijk taboe op betaalde seks, vaak niet mee te koop. De Rutgers Nisso Stichting kwam in 2006 met cijfers naar buiten. Een op de vijf Nederlandse mannen heeft ooit in zijn leven seks met een prostituee gehad, terwijl een op de tien mannen geregeld een bezoekje aan een hoer brengt.

Juist van deze vaste klanten, moeten hoeren het hebben. Zij zorgen min of meer voor een vast inkomen. In de wetenschappelijke seksbijbel voor studenten, het boek Seksuologie, vinden we dat zo’n 300.000 Nederlandse mannen een paar keer per jaar tot meerdere keren per week naar de hoeren gaan. Dat is een behoorlijk legioen aan regelmatige hoerenlopers. Nu maar hopen dat ze vandaag allemaal tijd hebben om een bloemetje langs te brengen. Dan kunnen ze misschien maar beter ook direct een bloemetje voor hun partner kopen. Want dat blijkt ook uit onderzoek: 70 tot 80% van de hoerenlopers heeft gewoon een partner.

Lees ook:
ReactiesReageer