Je leest:

Hoe zie jij de wereld over honderd jaar voor je?

Hoe zie jij de wereld over honderd jaar voor je?

Doe mee aan de ontwerpwedstrijd van NEMO Kennislink en maak kans op vrijkaartjes voor de tentoonstelling Bits of You en een lezing van Jos de Mul in De Studio van NEMO Science Museum.

Melanie Kranenburg

In het thema Je data en jij werkt NEMO Kennislink samen met NEMO Science Museum in de tentoonstelling Bits of You. Deze tentoonstelling voor volwassenen, waarin je ervaart hoe de datasporen die we dagelijks achterlaten onze levens beïnvloeden, is t/m 9 januari 2022 te zien in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Hoe denk jij dat de wereld er in het jaar 2121 uit zal zien? Brengen nieuwe technologieën, data en algoritmen ons meer luxe en welvaart? Of zorgen deze juist voor een samenleving waarin de mens en zijn essentie uit het oog zijn geraakt? Raak geïnspireerd door de artikelen in het thema Je data en jij, verbeeld je visioen van een wereld met data en algoritmen en maak kans op mooie prijzen.

Het nut van de glazen bol

Franse kunstenaars zagen het aan begin van de twintigste eeuw al helemaal voor zich. In het jaar 2000 zouden we ons verplaatsen in vliegende auto’s, runde een alles-in-éénmachine het complete huishouden of bedrijf, en kregen kinderen op school automatisch kennis ingeprent.

Slide

1/6

Franse kunstenaars zagen voor zich hoe leren in 2000 vanzelf zou gaan.

Slide

1/6

Sommige visioenen zaten aardig in de buurt: dit lijkt wel facetimen.

Slide

1/6

In het jaar 2000 zouden we ons verplaatsen in vliegende auto’s.

Slide

1/6

Na het opmeten wordt je pak automatisch op maat gemaakt.

Slide

1/6

Een machine die het complete huishouden overneemt, ideaal!

Slide

1/6

Best een goede voorspelling: bellen met beeld.

Ruim honderd jaar later kunnen we concluderen dat de toekomst zich maar lastig laat voorspellen. Dat neemt niet weg dat het interessant – en ook belangrijk – is om zo nu en dan eens een blik te werpen in een glazen bol. De technologische mogelijkheden ontwikkelen zich in een razend tempo. Waar willen we die toepassen? En waar juist niet? Door zo nu en dan stil te staan bij de potentiële gevolgen van nieuwe toepassingen, kunnen we een poging doen om deze bij te sturen in een gewenste richting.

De wedstrijd

  • Ontwerp digitaal of op papier je toekomstvisioen van een wereld met data en algoritmen in het jaar 2121.
  • Maak gebruik van een liggend ontwerp (horizontaal).
  • E-mail je inzending vóór 1 oktober naar [email protected]
  • Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen inhoudelijk op originaliteit en waarschijnlijkheid.
  • De beste inzending wordt beloond met vier toegangskaartjes voor de tentoonstelling Bits of You in De Studio van NEMO Science Museum. Bovendien ontvangt de maker twee VIP-kaartjes voor de lezing van filosofisch antropoloog Jos de Mul op donderdagavond 18 november 2021.
  • Lees hier de algemene voorwaarden. Met het insturen van je inzending ga je automatisch akkoord met deze voorwaarden.


Ontwerp de wereld van morgen in De Studio van NEMO

Op donderdagavond 7 oktober (dus ná de deadline van deze wedstrijd) kun je samen met anderen de wereld van morgen ontwerpen. Ontdek, bedenk, schets en bespreek je ideale toekomstscenario onder leiding van moderator en hoofdredacteur van NEMO Kennislink Leon Heuts, data-kunstenaar Roos Groothuizen en toekomstexperts Jessica van der Schalk en Sjoerd Bakker. Lees hier meer over deze activiteit.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 juli 2021

Thema: Je data en jij

Melanie Kranenburg
Je data en jij
Ons leven wordt steeds digitaler. We delen zelf data en er worden steeds meer data over ons verzameld. Dat maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Aan de hand van tien ervaringsverhalen duikt NEMO Kennislink in de wereld van data en algoritmes.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.