Je leest:

Hoe sta jij tegenover de vaccinatie?

Hoe sta jij tegenover de vaccinatie?

NEMO Kennislink inventariseert meningen over de vaccinatiecampagne

De komende weken onderzoekt NEMO Kennislink de morele opvattingen van Nederland over corona en het vaccin. Iedere week een nieuw dilemma, waarvan we een aantal ook zullen voorleggen aan een ethicus.

Het vaccinatiepeil van Nederland is ook een mooi moment om het morele peil van het land in kaart te brengen. Wie heeft voorrang bij vaccinaties? Vinden we dat een vaccinatiebewijs verplicht kan worden gesteld? Zouden we ons plekje vooraan de rij afstaan? NEMO Kennislink inventariseert aan de hand van stellingen, en reflecteert bij elke vierde stelling met een ethicus.

Stel, je zit niet in een risicogroep, zou je jouw vaccin afstaan aan iemand in een land dat weinig vaccins heeft?

Zouden mensen met overgewicht voorrang moeten krijgen bij vaccinatie, om opnames in ziekenhuizen en IC’s snel naar beneden te krijgen?

Mensen met zwaar overgewicht lopen meer kans op ernstige complicaties bij een corona-infectie. Zij komen daardoor eerder op de IC terecht en hebben dan vaak ook meer intensieve zorg nodig. Om de zorg te ontlasten zou je deze risicogroep voorrang kunnen geven bij het vaccineren.

Is een vaccinatiebewijs voor (meer) toegang tot publieke ruimtes een goed idee?

In Israël, waar de vaccinatiecampagne ver is gevorderd, zijn publieke ruimtes als hotels, sportscholen en theaters weer open, op voorwaarde dat bezoekers alleen toegang hebben met een ‘green badge’ bij bewijs aan vaccinatie. Is dat ook voor Nederland een goede zaak?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2021
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.