Je leest:

Hoe populair zijn de namen van onze voetbaljongens?

Hoe populair zijn de namen van onze voetbaljongens?

Auteur: | 3 juni 2010

De Nederlandse Voornamenbank bevat 500.000 voornamen. Bij elke voornaam kun je zien hoeveel personen in Nederland die naam dragen. Het aantal is opgesplitst naar mannen en vrouwen en naar eerste en volgende naam. Ook wordt de populariteit van elke naam getoond sinds 1880, evenals de verspreiding.

Vorig jaar lanceerde het Meertens Instituut de Familienamendatabank: deze werd meteen een hit. Vanaf 3 juni is ook het zusje, de Nederlandse Voornamenbank, online. Wat de voornamenbank bijzonder aantrekkelijk maakt, zijn de populariteitsgrafieken. Deze tonen de populariteit van elke naam sinds 1880. Daaraan kun je zien of de naam in opkomst is of dat de populariteit zijn hoogtepunt al gehad heeft en de naam alweer uit de gratie is.

Dirk, Arjen en Joris

Kennislink mocht alvast even rondstruinen in de database en onderzocht de populariteit van de namen van voetballers uit het Nederlands elftal. Hoewel de voetballers vaker bij hun achternaam of hun bijnaam genoemd worden, genieten hun voornamen toch ook een zekere populariteit. Dat zie je onder andere terug in de grafieken in de voornamenbank. Daarbij is wel een duidelijk verschil waar te nemen tussen Nederlandse en buitenlandse namen.

Verspreidingskaart voor Dirk

De ‘gewone’ Hollandse voornamen als Dirk (Kuijt), Arjen (Robben) en Joris (Mathijsen) waren altijd vrij populair, maar laten nu toch een dalende trend zien. Daar hebben de voetballers weinig aan kunnen veranderen. De naam Dirk was al in 1880, het eerste jaar waarvan digitale naamgegevens beschikbaar zijn, ongekend populair. Toch zie je sinds de jaren ’60 een continu dalende lijn. De naam Arjen wordt in die tijd juist populair maar loopt sinds de jaren ’80 terug. De naam Joris komt op in de jaren ’70, heeft zijn piek in de jaren ’90, en daalt nu langzaam in populariteit.

Wesley en Robin

Als we kijken naar de van oorsprong buitenlandse namen, zien we een meer opwaartse trend. Dat de populariteit van de voetballers hier wel degelijk een rol in speelt, zien we terug in de populariteitsgrafieken. De van oorsprong Engelse namen Robin (van Persie) en Wesley (Sneijder) bijvoorbeeld, komen pas rond 1980 in de mode. De naam Robin heeft in 1992 zijn piek met 1016 voorkomens. Daarna zet er een daling in, maar wel met een lichte opleving in het jaar 2001: het jaar waarin Van Persie in Feyenoord-shirt zijn eerste wedstrijd speelt op het hoogste niveau.

Populariteitsgrafiek Robin

De naam Wesley komt vóór 1977 nagenoeg niet voor in Nederland. In 1990 bereikt de naam zijn piek met 731 voorkomens, als Sneijder nog deel uitmaakt van de jeugdafdeling van Ajax. Daarna zien we een lichte daling, maar in 2003 is er een kleine opleving: hetzelfde jaar waarin Sneijder zijn debuut maakt bij het Nederlands elftal. Ook in 2004 – het jaar waarin Sneijder veel doelpunten scoort bij Ajax – zit de naam nog volop in de lift. Daarna daalt de naam in populariteit, ondanks de topscore van Sneijder in 2006 met achttien doelpunten.

Giovanni en Rafael

De van oorsprong Italiaanse naam Giovanni (van Bronckhorst) is vanaf de jaren ’90 in opkomst. In 1992 – het jaar waarin Van Bronckhorst zijn voetbalcarrière begint bij Feyenoord – neemt het aantal namen flink toe: van 47 in 1991 naar 75 in 1992. In 1996 – het jaar waarin Van Bronckhorst de meeste doelpunten scoort voor Feyenoord – zien we bijna een verdubbeling van het aantal namen: van 73 in 1995 naar 135 in 1996. Een piek zien we in het jaar 1998 met 233 namen: opnieuw een topjaar voor Van Bronckhorst waarin hij 8 doelpunten maakt voor Feyenoord.

Populariteitsgrafiek Giovanni

Ook de van oorsprong Hebreeuwse naam Rafael (van der Vaart) laat een mooi beeld zien. In het jaar 2000 maakt Van der Vaart zijn officiële debuut in het Nederlands elftal. In datzelfde jaar zien we een verdubbeling van het aantal Rafaels: van 14 in 1999 naar 29 in 2000. De piek ligt tussen 2002 en 2004 (47 – 56 – 53): de jaren dat Van der Vaart topscorer is bij Ajax met een recordaantal doelpunten. Vanaf 2005 – het jaar dat Van der Vaart afscheid neemt van Ajax en voor Hamburger SV gaat spelen – zien we een lichte daling in populariteit. Maar sinds zijn overstap naar Real Madrid zit zijn naam alweer in de lift.

Ibrahim

De van oorsprong Arabische naam Ibrahim (Afellay) ten slotte, is de laatste jaren in opmars. De stijging van deze naam zal vooral te maken hebben met de groei van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. In hoeverre deze wordt bepaald door de populariteit van onze jonge voetbalspeler is moeilijk te zeggen. Wel is er een lichte stijging te zien in het jaar van Afellay’s debuut (2003/2004). De naam groeit nog steeds. Al met al doen de buitenlandse namen van onze voetbaljongens het goed. En er valt natuurlijk nog veel meer te onderzoeken in de voornamenbank. Hoe zit het bijvoorbeeld met de populariteit van de namen van de kinderen van deze voetballers? Shaqueel, Dina Layla, Jessey, Jake, Joshua, Damián…?

Lees ook op Kennislink:

Waar komen voetbaltermen vandaan? Maakt commentaar de wedstrijd? Dossier: De wetenschap achter voetbal Dossier: De betekenis van namen

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 juni 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.