Je leest:

Hoe hebben we seks?

Hoe hebben we seks?

Auteur:
seks (106)
Thema: Seks

Waarschijnlijk vind je je eigen seksuele voorkeuren doodnormaal. Maar er is heel wat variatie mogelijk, bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen, tussen vroeger en nu of tussen verschillende culturen.

Mannen willen veel vaker seks dan vrouwen, dat is het idee dat veel mensen hebben. Maar is dat eigenlijk wel zo? En waar komt toch die mannelijke fascinatie voor de vrouwelijke borsten vandaan? Wetenschappers hebben hier verschillende theorieën over ontwikkeld. Ook het vrouwelijk orgasme is door onderzoekers uitvoerig onderzocht: dient het puur voor de fun of heeft het ook een functie?

Vannabonta.2suit cr
In de James Bond-film Moonraker (1979) probeert Roger Moore vast uit hoeveel spannender de liefde is in zero-G.
Steve Boxall, via CC BY 3.0

De ‘daad’ zelf mag dan overal ter wereld op ongeveer dezelfde manier gebeuren -zelfs in de ruimte lijkt seks mogelijk-, hoe we de hele activiteit aankleden verschilt van cultuur tot cultuur. Dat begint met het versieren -de paringsrituelen- en gaat door tot en met het naspel.

Medium
Aanraking, opwinding en penetratie zijn universeel. Maar wat er daarnaast, daarvoor en daarna gebeurt, kan nog wel eens verschillen. Het seksuele gedrag van de mens is namelijk voor een groot deel cultureel bepaald. Bekijk hier de wereldwijde variatie.
iStockphoto

Lang niet iedereen raakt opgewonden ‘volgens het boekje’. Er zijn ook mensen die amper warm of koud worden van een fraai exemplaar van de andere (of zelfde) sekse, maar wel fijne kriebels krijgen van zweepjes, verkleedpartijen, dieren of kinderen. Zijn deze mensen niet goed snik? Of behoort het allemaal tot de natuurlijk seksuele variatie?

Volgens het boekje of niet, in opgewonden staat blijken we niet meer de meest rationele beslissingen te nemen. We doen en vinden dingen we anders nooit zouden doen; we worden letterlijk gek van opwinding.

Cultuur

Over onze lust hangt altijd nog een laagje beschaving. De maatschappij waarin we leven vormt voor een groot deel onze kijk op seks, via bijvoorbeeld religie, wetten en sociale druk. Veranderingen hierin brengen ook een verandering in de seksuele moraal met zich mee. In het Afrikaanse Kenia vinden jonge vrouwen een middenweg tussen traditionele rolpatronen en seksuele vrijheid. In islamitische landen zijn de seksuele normen vaak strikt: maagdelijkheid is belangrijk en praten over seks is taboe. Bij moslimmigranten in het Westen komen die normen ter discussie te staan, zo blijkt uit onderzoek naar de seksuele identiteit van Iraanse Nederlanders.

In het Westen heerst er op het moment een relatief vrije seksuele moraal, waarin er veel over seks wordt gesproken en veel lijkt te mogen. Moeten we ons hier zorgen over maken of valt het allemaal wel mee? Veel jongeren vinden seks zonder liefde eigenlijk helemaal niet hot. In ieder geval leveren nieuwe ontwikkelingen een hoop leuke nieuwe woorden op!

Inhoud van dit hoofdstuk:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 maart 2010

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

LEES EN DRAAG BIJ AAN DE DISCUSSIE