Je leest:

Hoe een klok een kerk scheurt

Hoe een klok een kerk scheurt

Kan het luiden van een zware kerkklok de kerk laten barsten? Van 15 tot en met 19 maart buigen zestig wiskundigen zich over deze en zes andere vraagstukken uit de maatschappij en industrie.

Kan het luiden van een zware kerkklok de kerk laten barsten? Van 15 tot en met 19 maart buigen zestig wiskundigen zich over deze en zes andere vraagstukken uit de maatschappij en industrie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en Technologiestichting STW financieren deze 48ste Studiegroep Wiskunde met de Industrie.

Tijdens de Studiegroep Wiskunde met industrie zoeken wiskundigen oplossingen voor problemen uit de industrie. Dit jaar is er een vraag over de scheurende Oude Kerk in Delft. De enorme klok in deze kerk, de Bourdon genaamd, mag alleen tijdens begrafenissen van leden van de Koninklijke Familie nog geluid worden. Het luiden van de klok zou namelijk scheuren in de kerk veroorzaken.

In een zware eikenhouten klokkenstoel op de vierde zolder van de toren van de Oude Kerk hangen twee bijzondere klokken. De Trinitasklok uit 1570 of Bourdon, de meest bijzondere van de twee, weegt bijna negen ton en heeft een diameter van circa 2,3 meter. De Bourdon wordt uitsluitend geluid bij zeer bijzondere gebeurtenissen en bij de begrafenis van een lid van het Koninklijk Huis. De machtige stem van de Bourdon veroorzaakt zulke zware trillingen dat bij regelmatig luiden schade aan het monument zou kunnen ontstaan. bron: http://www.oudekerk-delft.nl

Wiskundigen gaan berekenen waar deze scheuren vandaan kunnen komen. Ligt het aan de geluidstrilling, aan de beweging van de zware klok of is het feit dat de toren scheef staat het probleem?

Onder andere de hoogte en breedte van de toren, mate van scheefstand en gewicht van de klokken zijn van belang. Bouwtekeningen van de gemeente Delft geven aan dat het gewicht van de toren al tijdens de bouw asymmetrisch verdeeld is. De achterkant is zwaarder dan de voorkant, daar zijn meer stenen en beton gebruikt. Verder hangt de zwaarste klok aan de achterkant.

Van vezel tot optie

Naast de scheurende kerk bestuderen de wiskundigen nog zes andere problemen. Deze variëren van methoden om minuscule gaatjes in holle-vezelmembranen te detecteren, via de beste steekproef voor het opstellen van accountantsverklaringen tot de bepaling van milieukundige effecten van verkeer. Tenslotte komt ook de beurs aan bod: Hoe bepaal je de prijs voor bepaalde opties?

De Studiegroep Wiskunde met de Industrie is een Europees initiatief dat al meer dan dertig jaar wiskundigen en bedrijven bijeenbrengt. Gedurende een week werken zestig wiskundigen, van promovendi tot hoogleraren, samen aan een probleem uit de industrie. Tijdens eerdere edities van de Studiegroep zijn onder andere de diffusie van euro’s over de eurolanden en de klimaatbeheersing van het aquarium in Artis bestudeerd.

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
© Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 10 maart 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.