Je leest:

HIV houdt van vakantie

HIV houdt van vakantie

Auteur: | 20 mei 2009

Voor het eerst hebben onderzoekers een kaart getekend van de verspreiding van het aids-virus in Europa. HIV, zoals het virus officieel heet, blijkt van vakantie te houden. En Nederland ontpopt zich als een knooppunt van HIV-verkeer.

Een kaartje van de verspreiding van HIV door Europa. Opvallend zijn de gestippelde lijnen van Nederland naar de rest van Europa. Die staan voor tweerichtingsverkeer van het virus.
Paraskevis et al., Retrovirology 2009

Een ideale oplossing tegen aids bestaat nog niet. Er zijn wel medicijnen, maar die remmen slechts het veroorzakende virus: het seksueel overdraagbare HIV. Voorlopig ben je dus beter af wanneer je voorkomt dat je HIV oploopt. Het is voor onder meer beleidsmakers handig als je weet in welke landen het virus vaak opduikt.

Om precies die reden heeft een internationaal onderzoeksteam de verspreiding van HIV door Europa letterlijk in kaart gebracht. Dat deden ze met behulp van de genetische code van het virus: daarmee kun je de verwantschap tussen de verschillende virusstammen in Europa achterhalen. Het virus zelf kwam van besmette patiënten. De wetenschappers publiceren hun resultaten in het blad Retrovirology.

Niet geheel verrassend blijkt HIV van vakantie te houden. Virusstammen die vaak voorkomen in populaire vakantielanden als Spanje, Portugal en Griekenland, zijn via reizigers of migranten overgewaaid naar Noord-Europese landen als Duitsland en Denemarken. Ook Nederland vangt veel vakantie-import.

Hangt er een donkere bui boven vakantielanden? Waarschijnlijk niet – HIV verspreidt zich via wisselend seksverkeer en onhygiënisch drugsgebruik. En daarvoor staan Spanje en Griekenland niet bepaald bekend.

Maar het is niet allemaal eenrichtingsverkeer. Nederland blijkt als een van de weinige Noord-Europese landen HIV opnieuw te verspreiden. Volgens de onderzoekers komt dat doordat migranten die het virus dragen, in Nederland meer kans hebben om via drugsnaalden en homoseksueel contact het virus verder te verspreiden. Het viel dan ook op dat de meeste Nederlandse patiënten in het onderzoek eigenlijk geen Nederlanders waren, maar immigranten uit andere landen.

Vreemde eend in de bijt is Polen. Daar vonden de wetenschappers slechts één type HIV, die helemaal geïsoleerd lijkt te zijn van de rest van Europa. Blijkbaar gaan Polen niet vaak op vakantie, én gaan er weinig Europeanen naar Polen op vakantie. Volgens de hoofdonderzoeker van het team, Dimitrios Paraskevis, wordt HIV in Polen voornamelijk via drugsnaalden verspreid.

Als je vieze naalden gebruikt om drugs in te spuiten, kun je HIV in je bloedbaan krijgen.

HIV houdt dus van vakantie, en daarom pleit Paraskevis voor meer aids- en HIV-voorlichting rondom populaire vakantiebestemmingen. Hij heeft het dan vooral over de virushaarden Spanje, Portugal en Griekenland.

Welk soort toeristen, reizigers en migranten die voorlichting het meest nodig hebben, weet Paraskevis niet. Daarvoor was zijn steekproef onder HIV-patiënten gewoon te klein, aldus de onderzoeker.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 mei 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.