Je leest:

Het voordeel van blingbling

Het voordeel van blingbling

Auteur: | 17 februari 2006

Het woord blingbling is begonnen als een woord voor een bepaald soort sieraden, maar het is allang veel meer dan alleen dat. Blingbling is een algemene aanduiding geworden voor iets wat in is, wat hip, modieus, trendy is. Maar waar komt dit woord eigenlijk vandaan?

Blingbling maakt het mogelijk om er ook met weinig geld rijk uit te zien. Dat is het grote voordeel van blingbling. Sieraden, riemen, horloges het kan duur zijn, maar ook voor veel minder geld kan alles schitteren. En als je twee schitterende kettingen over elkaar aan doet, komen ze tegen elkaar aan en dan hoor je het: blingbling.

In 2003 werd bling-bling opgenomen in het befaamde Engelse woordenboek de Oxford English Dictionary:

bling-bling n. Expensive or gaudy jewelry worn in excessive amounts; a flashy or tasteless display of wealth. Also: bling bling; bling. —adj.

Hier staat dus: bling-bling (naamwoord). Dure of opzichtige juwelen in buitensporige hoeveelheden gedragen; een opzichtig of smakeloos vertoon van rijkdom. Ook: bling bling; bling – bijvoeglijk naamwoord.

Als je twee schitterende kettingen over elkaar aan doet, komen ze tegen elkaar aan en dan hoor je het: blingbling.

Blingen

De omschrijving is nogal negatief, nogal afkeurend, wat een woordenboek eigenlijk helemaal niet mag doen. En de omschrijving is ook nogal beperkt. Want ‘blingbling’ is weliswaar inderdaad begonnen als een woord voor een bepaald soort sieraden, maar het is allang veel meer dan alleen dat. Blingbling is een manier van kleden geworden, waarbij sieraden nog wel een belangrijke rol spelen, maar waarbij ook andere dingen een rol spelen: kleren vooral, maar ook een zonnebril, schoenen, een riem, een tasje, enzovoort.

En blingbling is ook een manier van feesten, zoals op blingblingparty’s te zien is. Blingbling is zelfs een algemene aanduiding geworden voor iets wat in is, wat hip, modieus, trendy is. Het woord is zo populair dat er inmiddels zelfs al een werkwoord van bestaat: blingen. Je kunt jezelf blingen, je kunt je mobieltje blingen, je moeder of liever nog je vader. Kortom, blingbling en blingen staat in Nederland en België inmiddels voor alles wat er fris en vrolijk, glitterig en kleurig uitziet. Soms is het wat opzichtig misschien, maar smakeloos? Nee, helemaal niet, het is juist blingbling.

Blingbling is ook een manier van feesten, zoals op blingblingparty’s te zien is.

Straattaal

Blingbling is vooral populair geworden door een nummer van Baby Gangsta (BG), van de groep Cash Money Millionaires, een rapgroep uit New Orleans. Dat nummer, dat in 1999 uitkwam, heet ook Bling Bling. Het nummer is geschreven in een soort van straattaal-Engels en bevat eigenlijk drie elementen: -De ik-persoon uit het nummer geeft aan dat hij graag rijk wil worden. -De ik-persoon is er zeker van dat hij het helemaal gaat maken. -De ik-persoon is er ook van overtuigd dat hij alle meisjes en vrouwen kan krijgen die hij wil, zelfs meisjes en vrouwen die al een relatie hebben met andere jongens of mannen.

Je zou kunnen zeggen dat de ik-persoon uit het liedje wel heel erg in zichzelf gelooft. Hij doet nogal opgeblazen. Hij probeert zich ook een uiterlijk aan te meten dat past bij de dingen waarin hij gelooft. Hij draagt tattoos, sieraden (zoals oorringen en een Rolex) en hij gaat een Mercedes Benz voor zijn liefje kopen, of nee, hij laat zelfs een speciaal model ontwerpen:

My nigga Baby gettin’ a special built machine A Mercedes Benz 700 V14

Baby Gangsta (BG), van de groep Cash Money Millionaires, een rapgroep uit New Orleans.
WikimediaCommons by AstroClown via CC BY-SA 3.0

Enkele keren laat de ik-persoon duidelijk merken dat hij lak heeft aan iedereen:

I don’t give a fuck Stack my cheese up Cause one day I’ma give this street life up

Hieruit blijkt dat hij vooral droomt over een ander leven dat heel anders is dat het straatleven dat hij nu leidt. Maar hij moet alles dat hij in zijn gedroomde bestaan nodig heeft, nog wel zien te krijgen. Maar dat is dus geen probleem, denkt hijzelf. Hij voelt zich beresterk en onaantastbaar. Niemand kan hem uit evenwicht brengen, zeker vrouwen niet, die hij ‘bitches’ noemt:

Never weep for a bitch Never weep for a bitch

Dan is er het refrein vol met Blingbling:

Bling bling Every time I come around your city Bling bling Pinky ring worth about fifty Bling bling Every time I buy a new ride Bling bling Lorinsers on Yokahama tires Bling bling

Hij zegt er meteen achteraan dat anderen niet zullen geloven dat hij dit allemaal gaat bereiken, maar hij zal ze versteld doen staan:

I know you niggaz can’t believe that I can’t wait to see ya haters’ face when ya see that Man, look at that

Hij zal iedereen letterlijk (met zijn sieraden) en figuurlijk (met al zijn rijkdom en vrouwen) verblinden. En niet onbelangrijk voor zijn doel en zijn status is zijn mobieltje:

All day my phone ringin’, bling bling bling

All day my phone ringin’, bling bling bling

Klanknabootsend woord

Het nummer van Baby Cash maakte de term blingbling populair in de VS. Toch was Baby Cash zeker niet de eerste die blingbling gebruikte. Al op 10 augustus 1991 richtten Ivor Charles en zijn vrouw Constance, die in het oosten van de VS woonden, Bling Bling World op. Het bedrijf verkocht sieraden die schitterden en glinsterden. Men kon er zich een superster mee wanen, zo werd in de bedrijfsreclame gezegd, en daarvoor hoefde men niet eens veel geld neer te tellen, want alle sieraden die er te koop waren, waren ook betaalbaar voor de gewone beurs.

Ivor en Constance waren op de naam van hun bedrijf gekomen doordat ze supersterren op tv veelvuldig hoorden praten over hun rinkelende juwelen, die een blingbling-geluid maakten. Voor hen was het dus een klanknabootsend woord.

Maar ook de eigenaren van Bling Bling World kunnen niet echt aanspraak maken op het bedenken van ‘blingbling’, omdat het woord al heel lang voorkomt in het Jamaicaans. Het woord slaat op het denkbeeldige geluid dat geproduceerd wordt door licht dat van een diamant weerkaatst. Het geluid is er niet, maar je denkt het erbij omdat je meent dat het erbij hoort. Het licht geeft een twinkeling, een schittering en zoals je dat wel in tekenfilms ziet, kan zo’n twinkeling of schittering een geluid in je oproepen, in dit geval blingbling.

Dit artikel is een publicatie van Wim Daniëls.
© Wim Daniëls, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 februari 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.