Je leest:

Het leven van een lijk

Het leven van een lijk

Auteur: | 1 november 2010

Het is maar goed dat je niets meer voelt als je een lijk bent. Zodra je lichaam zichzelf niet meer kan beschermen tegen de boze buitenwereld blijft er al gauw maar weinig van je over. Integendeel, onze cellen drukken op de ‘self destruct button’, onze voormalige darmbewoners doen hun best om geen molecuul van ons lichaam ongebruikt te laten en insecten vreten de laatste restjes op. Hoe verloopt die recycling van je lichaam?

Eerste bodyfarm in Nederland

Op 17 januari 2017 werd bekend dat het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam een vergunning heeft gekregen om een bodyfarm in te richten. Het gaat om een kleine begraafplaats waar het AMC lichamen gaat begraven die ter beschikking zijn gesteld aan de wetenschap. Alleen de lichamen van mensen die toen ze nog leefden te kennen hebben gegeven geen bezwaar te hebben dat hun lichaam wordt gebruikt voor dit type onderzoek, kwamen in aanmerking.

De begraafplaats is van belang voor forensisch onderzoekers bij het oplossen van ernstige misdrijven, omdat er wetenschappelijk onderzocht kan worden hoe lichamen ontbinden. In een hoek van een terrein, omheind met een drie meter hoog groen doek, worden enkele tientallen lichamen zonder kist op een diepte van maximaal één meter begraven. Daarbij gaat meetapparatuur mee de grond in om de ontbinding te volgen. Van buitenaf is niets van de lichamen, of hun graven te zien.

Het AMC heeft hiermee de eerste bodyfarm van Nederland. In het buitenland bestaan deze plekken al langer, maar door klimaatverschillen zijn de resultaten daarvan niet altijd bruikbaar voor Nederland.

Oeps: Onbekende tag `animatie’ met attributen {"id"=>"77711", “titel”=>"Infographic De Dood", “breedte”=>"938", “hoogte”=>"723", “credits”=>"Jan Hein van Dierendonck"}

Deze infographic benadert de werkelijkheid zo goed mogelijk. Maar de omstandigheden waarin een lichaam zich bevindt, bepalen voor een groot deel hoe snel de verschillende processen zich afspelen. Of het slachtoffer kleding aanhad, of het lichaam begraven is, hoe warm het buiten is, of de kachel aanstond… Geen twee lijken vergaan precies even snel.

Aan de universiteit van Tenessee in Amerika, wordt hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Op het landgoed van de universiteit is een zogenaamd body farm. Daar wordt onderzoek gedaan aan lijken van vrijwilligers, om te zien wat precies de invloed is van al die omstandigheden. Zo pakken ze ook lijken in in vuilniszakken, laten lichamen in water drijven of bestuderen het verschil in rotting tussen dikke en dunne mensen (dikke mensen vergaan sneller). Die informatie wordt gebruikt door forensisch onderzoekers, om bijvoorbeeld te tijd van overlijden nauwkeuriger vast te stellen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 november 2010

Thema: Dood

iStock Photo
Dood
Er is maar één zekerheid in het leven: aan het eind gaan we dood. Maar waarom eigenlijk? En hoe? En als we eenmaal dood zijn, is het verhaal nog lang niet afgelopen. Nabestaanden vinden manieren om met hun verdriet om te gaan, en met de angst voor hun eigen dood. En als dat niet werkt, kunnen we altijd nog op zoek naar onsterfelijkheid en eeuwig leven.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.