Je leest:

Herstel ozonlaag vertraagd

Herstel ozonlaag vertraagd

Een nieuw rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en het United Nations Environmental Programme (UNEP) voorziet, dat de ozonlaag vijf tot vijftien jaar later zal herstellen dan eerder werd verwacht.

Het rapport is samengesteld door meer dan 250 onderzoekers wereldwijd, waaronder van het KNMI. Voor de gematigde breedtes wordt het herstel verwacht tegen 2050, vijf jaar later dan werd verwacht in het vorige rapport van 2002. Herstel van het “ozongat” boven Antarctica wordt verwacht tegen 2065, 15 jaar later dan eerder werd verwacht.

Geografische verdeling dikte ozonlaag (Dobson eenheden) op 1 oktober 2005 met het “ozongat” boven Antarctica. bron: KNMI

De belangrijkste oorzaak van het vertraagde herstel van de ozonlaag op de gematigde breedtes is, dat de voorraad ozonafbrekende CFK’s in oude koelkasten en andere apparatuur groter is dan gedacht. Ook een rol speelt de hogere toekomstige productie van HCFK’s, een vervanger van CFK’s die, ofschoon veel veiliger, de ozonlaag ook enigszins aantast.

De oorzaak van het vertraagde herstel van de ozonlaag boven Antarctica is, dat de lucht hier sterk is geïsoleerd van de rest van de wereldwijde de atmosfeer. Hierdoor ijlt de hoeveelheid CFK’s boven Antarctica enkele jaren na op die in de rest van de atmosfeer.

Grootte ozongat boven het zuidelijk halfrond, 1996-2005. klik op de afbeelding voor een grotere versie

Het rapport meldt ook dat de afname van de hoeveelheid ozon zoals waargenomen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw zich niet verder heeft voortgezet. Dit komt waarschijnlijk doordat, als gevolg van internationale maatregelen (het Montreal Protocol), de hoeveelheid CFK’s in deze periode niet verder is toegenomen.

Ozononderzoek KNMI

Binnen het KNMI zijn ozon en gerelateerde atmosferische stoffen, zoals stikstofoxiden en aërosolen, een belangrijk onderwerp van onderzoek. Zo heeft het KNMI de wetenschappelijke leiding van het Ozone Monitoring Instrument, dat dagelijks met ongekend detail de ozonlaag wereldwijd in beeld brengt.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 augustus 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.