Je leest:

Help gecrashte Marslander opsporen

Help gecrashte Marslander opsporen

Auteur: | 13 mei 2008

Amerikaanse wetenschappers nodigen iedereen uit om mee te zoeken naar de in 1999 verloren gegane Mars Polar Lander (MPL). Het vinden van het wrak kan helpen verklaren wat er destijds misging.

De MPL had een ambitieuze missie, waarbij het klimaat en de bodem in de buurt van de zuidpool van Mars onderzocht moest worden. Maar bij de landing raakte het contact met de ruimtesonde verbroken: zeer waarschijnlijk is hij neergestort.

Een eerdere poging om de Mars Polar Lander op te sporen mislukte. De crashlokatie (links) bleek op een scherpere opname (rechts) een beeldfout te zijn.

Al in 2000 meende men de verongelukte Marslander op beelden van een andere ruimtesonde (de Mars Global Surveyor) te hebben teruggevonden, maar dat bleek gezichtsbedrog. Recente, gedetailleerde beelden van het mogelijke landingsgebied, gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter, bieden een nieuwe kans. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, want het gaat om achttien grote opnamen van elk 1,6 miljard pixels, waarvan de MPL hooguit enkele pixels zal vullen. Hoe duidelijk het ruimtewrak te zien zal zijn, is nog maar de vraag: hij kan inmiddels met een laagje stof bedekt zijn en niet meer zo duidelijk afsteken tegen zijn omgeving.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Astronieuws.
© Astronieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 mei 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.