Je leest:

Hells Angels niet langer onaantastbaar

Hells Angels niet langer onaantastbaar

De politie heeft massale invallen gedaan bij clubhuizen en woningen van de Hells Angels. Justitie wil een einde maken aan de criminele activiteiten van de motorclub. De jaren dat de Nederlandse Angels met rust werden gelaten, zijn definitief voorbij. .

Rond twee uur ’s nachts viel de politie binnen bij clubhuizen en woningen van leden in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, IJmuiden en Harlingen. 45 Mensen werden aangehouden en een grote hoeveelheid materiaal en wapens, waaronder granaten en machinegeweren, zijn in beslag genomen.

Televisiebeeld van politie-inval

Onderzoek

De politie-invallen betekenen een afronding van een groot onderzoek naar de Hells Angels. Justitie startte het onderzoek in 2003 nadat er van de Europese opsporingsorganisatie Europol duidelijke aanwijzingen waren binnengekomen dat Nederlandse Hells Angels betrokken waren bij criminele zaken, zoals afpersing, liquidaties en wapen- en drugshandel.

Maar meer nog wil justitie afrekenen met ‘het publieke beeld van onaantastbaarheid’. Een pijnlijk voorbeeld hiervan was een uitzending van het programma Barend en Van Dorp van het duo Frits Barend en Henk van Dorp in 2000. De journalisten hadden in een eerdere uitzending de Hells Angels ‘criminelen’ genoemd en werden tijdens de voorbereidingen voor een volgende uitzending in elkaar geslagen en gedwongen publiekelijk hun excuses aan te bieden. Overigens zegt justitie met de grote actie van zondagnacht ook de vermoedelijke daders te hebben aangehouden.

Folklore

De harde aanpak van zondagnacht staat in schril contrast met de manier waarop de Hells Angels in Nederland lange tijd werden gezien. Men beschouwde de Angels, gehuld in leren jack, zwaar getatoeëerd en vaak op een zware motor, als folklore. De Amsterdamse afdeling kreeg zelfs nog subsidie van de gemeente.

In het buitenland was men er al langer van doordrongen dat de motorclub niet zo onschuldig was. In de jaren zeventig en tachtig maakten de Verenigde Staten en Canada al jacht op hen wegens betrokkenheid bij criminele zaken. Deze landen wilden de organisatie het liefst verbieden, maar dat bleek juridisch onmogelijk te zijn. In Duitsland en Denemarken lukte het de laatste jaren wel een verbod in te stellen voor afzonderlijke afdelingen, niet voor de organisatie als geheel.

Toen eindelijk ook in Nederland duidelijk werd dat de Angels geen lieverdjes waren, bleek vervolging niet eenvoudig te zijn. Hoewel er vermoedens en aanwijzingen waren voor betrokkenheid bij criminaliteit, was het vrijwel onmogelijk daar bewijzen voor te vinden. De leden van de Hells Angels staan er om bekend dat ze niets naar buiten brengen en niet klikken. Op verraad staan bovendien intern strenge straffen.

Nomads

Begin 2004 krijgt justitie eindelijk de gelegenheid om actie te ondernemen. In februari van dat jaar worden in een beekje bij het Limburgse Echt de lichamen gevonden van drie ‘Nomads’, de Limburgse Hells Angels. Ze blijken door hun eigen club te zijn vermoord, vermoedelijk vanwege een mislukte cocaïnedeal. Eindelijk is iemand bereid te ‘lekken’. De Antilliaanse Hells Angel Angelo D. verschaft justitie – in ruil voor strafvermindering – belangrijke details over de zaak. Twaalf Nomads worden veroordeeld tot zes jaar cel wegens doodslag.

Big Willem

In 2004 doet zich nog iets opmerkelijks voor. De Amsterdamse afdeling brengt (nota bene zelf) het nieuws naar buiten dat ze haar leider, Willem van B., heeft afgezet. ‘Big Willem’ zou Heineken-ontvoerder Willem Holleeder hebben willen vermoorden in het Amsterdamse clubhuis, in opdracht van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Maar dat gaat de overige leden van de Amsterdamse club te ver: Holleeder is al jarenlang een vriend van de club. Big Willem krijgt een ‘bad-standing’: hij moet zijn motor inleveren en moet bovendien de datum van zijn vertrek bij de Hells Angels op zijn lichaam laten tatoeëren.

Willem van B. blijkt nu ook een van de arrestanten te zijn, die bij de politieactie van zondagnacht werden opgepakt. Over zijn rol wil de politie niets kwijt.

Hoewel justitie spreekt van een afronding van een groot onderzoek, is onduidelijk of er ditmaal harde bewijzen zijn voor veroordelingen. De oproep van de politie om toch vooral – desnoods anoniem – te getuigen tegen de Hells Angels spreekt wat dat betreft boekdelen.

Bezoek de wetenschapspagina van <a href=“http://www2.rnw.nl/rnw/nl/themes/wetenschap/” target=“_new” onMouseOut=“window.status=’’; return true;” onMouseOver=" window.status=’’Radio Nederland Wereldomroep" ; return true;">Radio Nederland Wereldomroep

Dit artikel is een publicatie van Radio Nederland Wereldomroep (RNW).
© Radio Nederland Wereldomroep (RNW), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 september 2005

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.