Je leest:

Haar voorspelt werking HIV-remmer

Haar voorspelt werking HIV-remmer

Auteur: | 4 maart 2009

De infectieziekte aids kan onderdrukt worden met HIV-remmers. Patiënten moeten vaak veel pillen slikken en krijgen bijna altijd last van bijwerkingen. Artsen van de universiteit van Californië vonden een methode om dit te verbeteren. Aan de hand van hoofdhaar bepaalden zij hoeveel medicijnen iemand de afgelopen week innam en welke dosis precies nodig is om het HIV-virus te onderdrukken.

Het hoofdhaar van HIV-patiënten kan precies voorspellen hoeveel medicijnen er afgelopen week werden geslikt en hoe effectief de remmers werken om HIV te onderdrukken. Dit schreven artsen van de universiteit van Californië afgelopen maand in vakblad AIDS. Door de nieuwe haartechniek is het in de toekomst mogelijk om de benodigde hoeveelheid medicijnen veel beter te bepalen.

Pilregime

Het HIV-virus veroorzaakt de infectieziekte aids. Er zijn geen medicijnen die deze ziekte kunnen genezen, maar er zijn wel HIV-remmers die de vermenigvuldiging van het virus remmen. De behandeling bestaat uit een combinatie van een aantal remmers, waardoor mensen soms een hele hoop pillen per dag moeten slikken. Ook bijwerkingen zijn een bekend probleem. Bijna alle gebruikers krijgen last van misselijkheid, braken, diarree en huiduitslag. Langetermijneffecten als een verhoogde kans op hart- en vaatziekten of problemen met de stofwisseling komen ook voor.

HIV-patiënten moet vaak een heleboel pillen slikken om het virus te onderdrukken en hebben daarbij meestal ook last van bijwerkingen. Als mensen hun medicijnen niet precies volgens voorschrift innemen, bestaat het gevaar dat het HIV-virus resistent wordt tegen de remmers.

Vanwege de bijwerkingen en het strenge pilregime hebben veel patiënten moeite om zich aan het voorgeschreven behandelingsschema te houden. Mensen nemen niet al hun pillen op de juiste tijdstippen in of stoppen vroegtijdig met de therapie. Hierin schuilt een groot gevaar. Als patiënten hun medicijnen niet precies volgens voorschrift innemen, bestaat het gevaar dat het HIV-virus resistent wordt tegen de remmers.

Artsen willen dan ook graag de mogelijkheid hebben om te controleren of mensen hun medicijnen wel slikken. Op dit moment gebeurt dat door zelfrapportage door de patiënt, het tellen van overgebleven pillen of het afnemen van bloed. Al deze methoden hebben zo hun beperkingen. In bloed zijn bijvoorbeeld alleen sporen van medicatie terug te vinden die maximaal een dag geleden zijn ingenomen.

Haarlokken

Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben nu een methode gevonden om het gebruik van medicijnen beter te controleren en de werking van HIV-remmers te voorspellen. Zij namen bij 224 aidspatiënten tien plukken haar af. Uit deze haarlokken bepaalden zij de hoeveelheid ingenomen remmers van de afgelopen week. Verder bekeken de onderzoekers hoeveel virusdeeltjes in het bloed van patiënten aanwezig waren. De hoeveelheid HIV-remmers in het haar blijkt een goede voorspeller te zijn voor het aantal virusdeeltjes dat aanwezig is in het bloed.

Onderzoekers van de universiteit van Californë kunnen uit hoofdhaar van patiënten bepalen hoeveel HIV-remmers zij afgelopen week hebben genomen. Aan de hand daarvan kunnen zij ook een inschatting maken van de dosis medicijnen die minimaal nodig is om het HIV-virus te onderdrukken.

Arts Monica Gandhi legt de mogelijkheden van de nieuwe ontdekking uit: “Bij infectie met HIV wordt op dit moment bijna altijd de hoogst mogelijke dosis medicijnen voorgeschreven. Om de bijwerkingen te verminderen en het behandelingsschema te verlichten, is het beter om de hoeveelheid medicijnen te fine-tunen. Meet de hoeveelheid geslikte pillen in het haar en ga dan op zoek naar de dosis die precies voldoende is om HIV te onderdrukken.” Op die manier hoeven de meeste patiënten waarschijnlijk minder medicijnen te slikken.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.