Je leest:

Gyroscoop ISS faalt

Gyroscoop ISS faalt

Auteur: | 17 maart 2005

Een tweede van de vier gyroscopen van het internationale ruimtestation ISS heeft het begeven. De gyroscopen stabiliseren de baan van het station en zijn nodig om het complex om zijn as te draaien.

Het ISS is uitgerust met vier gyroscopen, grote vliegwielen die het station in dezelfde stand houden in zijn omloopbaan. In juni 2002 raakte al een van de vier defect, maar de drie overgebleven gyroscopen waren voldoende om het station stabiel te houden. Ook met de uitval van een tweede gyroscoop is er niets aan de hand, maar als een derde uitvalt kan de missie van ruimteveer Discovery in mei in de problemen komen. Als het ISS zichzelf namelijk niet stil kan houden in de ruimte, kan Discovery niet aankoppelen. Voorlopig lijkt dat niet aan de orde; NASA verwacht niet dat de laatste twee gyroscopen het in de komende twee maanden begeven.

Foto van het ISS in oktober 2002, genomen vanuit de shuttle Atlantis. bron: NASAKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

De uitgevallen gyroscoop heeft last van een kapotte stroom-onderbreker (circuit breaker) aan de buitenkant van het station. Het apparaat viel al eens eerder uit en werd in juni 2004 vervangen tijdens een ruimtewandeling. NASA heeft al een tweede vervanger in de shuttle Discovery geladen. Die brengt in mei 2005 voorraden en een nieuwe bemanning naar het ISS. Het is de eerste shuttle-vlucht sinds meer dan twee jaar de schuttle Columbia verongelukte.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 maart 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.